PRESUDA ŠESTORCI

Obitelji i prijatelji putuju u Haag

generali
VL FOTO
26.05.2013.
u 11:18

Članovi obitelji optuženih Hrvata presudu će dočekati u sudnici ili ispred suda. Ipak, neki od optuženih poslali apel da se ne dolazi u Haag

Nakon što se “haaška šestorka” ponovno okupila u pritvoru, jučer i danas njihove obitelji i prijatelji obavljaju posljednje pripreme za put u Nizozemsku. Skoro svi naši sugovornici su nam potvrdili kako će već u ponedjeljak biti u Haagu, gdje će s nestrpljenjem čekati odluku sudskog vijeća. Neki od njih će dan prije presude imati priliku vidjeti članove “šestorke” kroz dogovorene posjete u pritvoru, dok će ostali Prlića, Praljka, Stojića, Ćorića, Pušića i Petkovića vidjeti tek u sudnici. - Ima puno nervoze, bojazni, ali i nade kako će pravda ipak pobijediti. Agonija traje skoro čitavo desetljeće i vrijeme je za njezin završetak. Znamo da je presuda već napisana, ali moramo se strpiti još nekoliko dana da čujemo odluku sudskog vijeća - govori nam jedan od naših sugovornika koji se upravo za vrijeme razgovora s nama spremao na put za Haag.

Zamolba za obitelj

Ipak, neki od optuženika su zamolili članove svoje obitelji i prijatelje da ne dolaze na čitanje presude. Naravno, zamolba će biti uvažena. - Jednostavno, emocije su prevelike i zamoljeni smo da ne dolazimo u Haag, iako smo planirali. Rekao nam je kako, bez obzira kakva presuda bude, ne bi izdržao da nas vidi u sudnici. Zato se nadamo kako ćemo ih sve u srijedu dočekati u zagrebačkoj zračnoj luci kao konačno slobodne ljude - govori bliski prijatelj jednog od optuženika. Neki od njih su nam čak rekli kako ne mogu izdržati čitanje presude, tako da će za vrijeme njezina izricanja biti daleko do televizora, ili bilo kojeg drugog medija. - Dobit ću samo SMS u kojem će pisati kakva je presuda. Ni zdravstveno stanje mi ne dopušta da gledam izricanje presude. Gotovinu sam jedva preživio, a sada ne bih podnio da slušam kako mi prijatelje osuđuju na bilo kakve zatvorske kazne. Oni su nevini ljudi - ističe jedan od bliskih prijatelja nekoliko optuženih bh. Hrvata.

Šutnja političara

Nitko od hrvatskih političara u BiH još nije komentirao nadolazeću presudu. Naši sugovornici ističu kako nisu iznenađeni tom činjenicom, ali smatraju kako bi trebala biti poslana poruka potpore optuženim bh. Hrvatima. S druge strane, Hrvati u BiH pokazuju sve više emocija prema ovome događaju. Najavljuju se športske utakmice kao potpora optuženoj šestorici, a i obitelji optuženih ističu kako su pozitivno iznenađeni reakcijom običnih ljudi. -Svaka potpora u ovim trenutcima je dobrodošla. I oni u Haagu trebaju vidjeti kako nisu sami u cijeloj priči. Svaka poruka ohrabrenja za njih sada ima veliko značenje - govori nam član obitelji jednog od optuženih. Što se tiče Prlića i ostalih u pritvoru, procedure su iste kao i prijašnjih godina. Veći dio dana oni provode u dnevnom boravku, a mogu se baviti sportom i ostalim sadržajima koji su na raspolaganju i ostalim pritvorenicima. - Koriste što više pogodnosti kako bi im što brže prošlo vrijeme do presude. Svi oni kažu kako je upravo ovo vrijeme čekanja najgori dio procesa. A ono traje već više od dvije godine - naglašavaju naši sugovornici. I nije ovaj slučaj poseban po tome što je samo čekanje na izricanje presude trajalo duže, nego neki procesi u cijelosti. Već čitavo desetljeće bh. Hrvati pokušavaju dokazati svoju nevinost, samo zapisnik sa suđenja ima više od 50.000 stranica i radi se o najkompleksnijem predmetu koji se ikada vodio pred Haaškim sudom. I trajat će još nekoliko godina.

Prvi dio priče gotov

Naime, presuda u srijedu ne znači kako je suđenje Prliću i ostalima gotovo. Ova presuda znači kako je završen prvi dio suđenja bh. Hrvatima. Kakav god da bude pravorijek sudskog vijeća, sigurno je kako će uslijediti žalbeni postupak. Bilo da će se žaliti tužiteljstvo ili odvjetnički timovi optuženih. - Žalbeni postupak traje oko dvije godine. U ovom slučaju možda i više zbog kompleksnosti predmeta. Ono što ćemo čuti u srijedu nije kraj priče, nego samo kraj jedne faze procesa. Stoga ovu presudu ne treba uzeti s prevelikim oduševljenjem ili žalosti. Događalo se da se dugogodišnje zatvorske kazne preinače u oslobađajuće, ali da se i kazne povećavaju u žalbenom postupku. Oscilacije su velike, zato u srijedu ništa neće biti gotovo. Kraj priče ćemo u najboljem slučaju dočekati tek 2015. godine - zaključuje jedan od naših sugovornika. Ipak, svi su svjesni kako će i ova prva presuda imati veliki značaj za političke prilike u Bosni i Hercegovini. Pojedini sarajevski politički krugovi su najavili kako će svoje političke planove u budućnosti graditi na ovoj presudi Haaškog suda. Oni naravno očekuju da Prlić i ostali budu drakonski kažnjeni za djela koja im se stavljaju na teret. Neki su otišli toliko daleko da smatraju kako za pitanje Mostara i promjene Statuta ovoga grada treba čekati ovu presudu. I to dovoljno govori koliko haaška odluka ima utjecaja na Hrvate u BiH. Ova presuda ne dotiče se samo BiH nego i Hrvatske. Nova članica Europske unije je pred prijetnjom da bude proglašena za agresora na BiH, što bi drastično promijenilo odnose dvije zemlje. Stručnjaci ipak smatraju kako je teško očekivati da će priča otići u tome smjeru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?