Izvanredna skupština

Novi početak u Srednjobosanskoj županiji

sbz
Zvonimir Čilić
26.07.2011.
u 17:32

Zastupnici Jednjednoglasno podržali izbor Josipa Kvasine (HDZ BiH) u rukovodstvo Skupštine

„Ovo je novi početak ili je bolje reći vraćanje na početak konstituirajuće Skupštine Srednjobosanske županije u siječnju ove godine, kada su zastupnici stranaka potpisnica platforme nasilno, protuzakonito, protuustavno i protustatutarno formirali krnje rukovodstvo Skupštine Srednjobosanske županije bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

Izgubljeno je pola godine

Izgubili smo više od šest mjeseci, a sada je na svima nama zadatak sve izgubljeno nadoknaditi, a protuzakonito i protuustavno urađeno ispraviti i promijeniti gdje god je to moguće”, kazao je Josip Kvasina (HDZ BiH) nakon što je jučer na izvanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanske županije jednoglasno (28 glasova) potvrđena njegova kandidatura za predsjedatelja ili zamjenika predsjedatelja županijske Skupštine. Josip Kvasina je do sada bio predsjednik Kluba hrvatskog naroda u županijskoj Skupštini, a nakon izbora u rukovodstvo Skupštine na toj će ga dužnosti zamijeniti Anto Bilić iz HDZ-a 1990., dok će njegov zamjenik biti Anto Lozančić, zastupnik HSS-NHI-ja. Već ranije u rukovodstvo županijske Skupštine izabrani su Nikola Simić (SDP) i Refik Poparić (SDA), a između sebe, uz stranački dogovor, njih će trojica izabrati predsjedatelja ovog najvišeg županijskog zakonodavnog tijela. No, treba reći da, sukladno Ustavu, predsjedatelj županijske Skupštine i županijski premijer ne mogu biti iz reda istog naroda. Na pitanje novinara, nakon jučerašnje izvanredne sjednice Skupštine Srednjobosanske županije, što je sljedeći korak u provedbi zahtjeva i preporuka iz pisma visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, upućenog županijskim strukturama vlasti 14. srpnja, Josip Kvasina je kazao da je to stavljanje u funkciju stare Vlade, ili Vlade u odlasku, kako ju je nazvao visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ministri mogu raditi

A to bi se, kazao je Josip Kvasina, moralo dogoditi već danas jer su to jasni zahtjevi OHR-a koji su i navedeni u pismu. Stara Vlada Srednjobosanske županije, ili pak Vlada u odlasku, trebala bi raditi i funkcionirati dok se ne postignu stranački dogovori o izboru nove Vlade Srednjobosanske županije, sukladno izbornim rezultatima, zakonima, županijskom Ustavu i skupštinskom Poslovniku. Vladu Srednjobosanske županije bi činili ministri koji novopreuzetim dužnostima za to nemaju prepreka, a to su: Bajro Makić, ministar gospodarstva (SDA), Semin Ždralović, ministar šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede (SDA), Seđad Milanović, ministar unutarnjih poslova (SDA), koji je u novoj nelegalnoj vladi ministar gospodarstva, Greta Kuna, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta (HDZ BiH) i Zoran Luković, nestranačka osoba, Srbin, a u Vladu Srednjobosanske županije u prošlom sazivu izabran na prijedlog HDZ-a BiH. O nastavku rada stare Vlade Srednjobosanske županije, predstavnici stranaka platforme u županijskoj Skupštini nisu htjeli razgovarati, ustvrdivši kako će o tomu, i svim daljnjim koracima, odlučiti najviša stranačka tijela. Prema mišljenju političara, ovo je veliki korak k rješavanju krize i na drugim razinama vlasti u BiH. U središnjoj Bosni traje jedan novi proces, razgovori se nastavljaju i vidjet će se uskoro kako će zahtjevi biti ispoštovani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?