Ravnatelj UNO-a BiH s načelnikom Posušja razgovarao o važnosti GP Osoje

Novi granični prijelaz u Osoju imat će četiri traka i 4500 četvornih metara

storyeditor/2024-03-27/uuu.png
28.03.2024.
u 15:11

Općinu Posušje posjetio je ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija.

Imovinski odnosi

U pratnji suradnika, šefom ureda Miloradom Đurđevićem, stručnim savjetnikom u Uredu ravnatelja Goranom Gajićem i šefom Odsjeka za carine u Regionalnom centru Mostar Zlatkom Vranješom, sastao se s načelnikom općine Posušje Antom Begićem, predsjednikom Općinskog vijeća Mariom Knezovićem, savjetnikom načelnika Tomislavom Čuturom i savjetnikom predsjedateljice Vijeća ministara BiH Matom Lončarom.

Ravnatelju Tegeltiji predstavljeni su dosadašnji operativni koraci koje je poduzela Općina Posušje, među kojima je postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao preduvjet gradnje novog graničnog prijelaza u Osoju, a koji je Općina uspješno i u zadanom roku okončala. Načelnik Begić zahvalio je gostima na dolasku i prepoznavanju potreba lokalne zajednice, odnosno kapitalnih projekata, bez čije financijske potpore ih ne bi bilo moguće provesti. Također je podsjetio kako je gradnja novog GP u Osoju od šireg značaja jer najkraća prometna trasa koja spaja sjever Hercegovine i srednju Dalmaciju proteže se kroz općinu Posušje, a spona s Republikom Hrvatskom je upravo navedeni granični prijelaz. Tegeltija je pak ovom prilikom izrazio spremnost na daljnju podršku uime Uprave za neizravno oporezivanje BiH u nastavku realizacije ovog, ali i drugih bitnih projekata na razini općine Posušje. Također se tijekom razgovora osvrnulo i na mogućnosti uređenja graničnog prijelaza za pogranični promet Čitluk - Jovića Most, koji je često u ljetnim mjesecima, uslijed preopterećenosti GP u Osoju, bio u funkciji njegova rasterećenja. Jedna od tema administrativno-tehničke naravi o kojoj se razgovaralo odnosila se na upućivanje inicijative za prekategorizaciju ceste GP Vinjani Gornji -Imotski kako bi bila u skladu s kategorizacijom budućeg graničnog prijelaza u Osoju.

U nastavku posjeta uslijedio je odlazak u Osoje, gdje su se gosti i predstavnici Općine Posušje susreli s Tomislavom Marićem, direktorom tvrtke KTM Brina, koja izvodi radove na novom graničnom prijelazu. Tu su se svi nazočni iz prve ruke mogli i upoznati s dinamikom radova na gradilištu.

Kada bude završen, novi granični prijelaz u Osoju prostirat će se na 4500 m² zemljišta. Trebao bi sadržavati po dva ulazna i dva izlazna traka za promet putničkih motornih vozila i autobusa te dva za teretna motorna vozila.

Manje gužve

U sklopu prateće infrastrukture bit će sagrađen i objekt za smještaj Granične policije, koja trenutačno djeluje u iznajmljenim prostorima. Ono pak što je najbitnije, njegovim puštanjem u rad drastično će se smanjiti gužve putnika te će se pogodovati boljoj povezanosti s Republikom Hrvatskom, odnosno Europskom unijom, daljnjem razvoju lokalnog gospodarstva, pa i razvoju turističkog sektora, priopćeno je iz Općine Posušje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?