radi unaprijeđenja poslovanja

Novalić najavio ulazak međunarodnih savjetnika u BH Telecom i HT Mostar

kontrola
07.04.2017.
u 18:45

"Na osnovu analize bit će urađene preporuke kako bi se unaprijedilo poslovanje kompanija i njihova profitabilnost, te povećala vrijednost. Ovo nije nikakav uvod u privatizaciju", rekao je Novalić.

Vlastima u BiH ostaje da ispune još uvjeta za dobivanje tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda sve i da Parlamentarna skupština BiH usvoji set zakona koji se odnosi na povećanja akciza na gorivo. Riječ je između ostalog o potpisivanju ugovora s međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i financijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar s ciljem restrukturiranja i/ili prodaje dionica, piše Klix.ba. 

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi krajem veljače ove godine za Klix.ba jasno je rekao koje su obveze bh. vlasti za dobivanje druge tranše sredstva iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Posljednjih dana isključivo se priča o usvajanju seta zakona koji se odnosi na povećanje akciza što jeste jedan od uvjeta za dobivanje kredita. Ipak, Vlada FBiH pored toga obećale je da će do kraja listopada 2016. godine u konzultacijama sa Grupom Svjetske banke i/ili EBRD-om, završiti financijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za poduzeća BH Telecom i HT Mostar. 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako je riječ o detaljnom skeniranju financijskog i organizacijskog stanja telekoma i pronalaženju dijelova kompanija u kojima postoje problemi pri funkcioniranju. 

"Na osnovu analize bit će urađene preporuke kako bi se unaprijedilo poslovanje kompanija i njihova profitabilnost, te povećala vrijednost. Ovo nije nikakav uvod u privatizaciju. Radi se o dvije jako profitabilne kompanije i Vlada Federacije je zadovoljna stanjem u oba telekoma", rekao je Novalić. 

Istaknuo je da ovo svakako ne znači da BH Telecom i HT Eronet ne mogu poslovati još bolje i donositi još više profita.

"Ovo je posebno važno s obzirom da je tržište telekomunikacija veoma konkurentno. Što se same analize tiče, očekujemo da će na narednoj sjednici Vlada dati suglasnost da premijer potpiše mandatno pismo vezano za BH Telecom, te da uputi zahtjev EBRD-u, koji je ovdje naš partner, da Vladi uputi i mandatno pismo vezano za HT Eronet", zaključio je Novalić. 

Misija MMF-a pod vodstvom Nadeema Ilahija posjetila je 17. ožujka ove godine Banju Luku i Sarajevo da bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim događajima i politikama za prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana sa BiH. 

MMF je konkretno poručio kako očekuje da Parlamentarna skupština BiH usvoji povećanja akciza na gorivo i izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita, Vijeće ministara da usvoji odluku o limitu na novo zapošljavanje za 2017. u institucijama BiH, Parlament FBiH usvoji izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo i da Vlada FBiH započne temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar.

"Misija se nada snažnom napretku u provođenju ovih politika u parlamentima u narednim danima kako bi stvorili uvjeti da do kraja travnja 2017. godine Izvršni odbor MMF-a razmotri prvi pregled", poručeno je iz ove međunarodne financijske institucije.

Prema riječima Parodija, prve tri mjere su se odnosile na usvajanje proračuna za 2017. institucija BiH i entiteta. Pored toga, institucije BiH su se također obvezale da na Vijeću ministra usvoje odluku koja nameće daljnje kontrole na novo zapošljavanje. 

Drugo, vlasti RS-a su usvojile izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit, što takođe predstavlja mjeru. Iz MMF-a je rečeno da izmjenama se postiže usuglašavanje ovog zakona sa Zakonom o porezu na dobit u FBiH. 

"Usuglašavanje regulative je ovdje važno jer višestruka pravila i nedosljedna regulativa tjera investitore koji bi otvarali radna mjesta ovdje u cijeloj BiH. Izmjenama su također pojednostavljena pravila, olakšana njihova primjena, što pomaže smanjenju porezne evazije", kazao je Parodi. 

Treće, vlasti su se obvezale na povećanje akcize na naftne proizvode uključujući tečni naftni plin i biogorivo za 15 feninga po litru. Dodatni prihodi prikupljeni po ovom osnovu bi se usmjeravali ka entitetskim poduzećima za autoputeve i puteve kako bi se osiguralo dostatno financiranje za projekte izgradnje autocesta. 

Četvrto, vlasti Federacije su se obvezale da će potpisati ugovore s međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i financijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar s ciljem restrukturiranja i/ili prodaje dionica. Krajnji cilj ove mjere je da se poboljša efikasnost i profitabilnost ove dvije kompanije.

I na kraju, vlasti su se obavezale i na prethodne mjere u pogledu usvajanja novih entitetskih zakona o bankama, zatim izmjena i dopuna entitetskih zakona o Agenciji za bankarstvo, te izmjena i dopuna zakona o osiguranju depozita u BiH. 

"Ovo je veoma ambiciozan poduhvat i zadovoljan sam što je Narodna skupština Republike Srpske već usvojila novi Zakon o bankama i Izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo", kazao je Parodi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije