Službeni posjet Njemačkoj

Njemačka će i dalje pružati pomoć BiH na njenom EU putu

njemacka
30.06.2016.
u 19:29

Članovi Predsjedništva BiH započeli su službeni posjet Saveznoj Republici Njemačkoj sa sastankom, u predsjedničkom dvorcu Bellevue u Berlinu, s predsjednikom SR Njemačke Joachimom Gauckom.

Njemački predsjednik Gauck je iskazao veliki interes za aktualnom situacijom u BiH s posebnim akcentom na pitanje migracije mladih iz BiH ka Njemačkoj i Europi općenito, te evidentnom potrebom za boljim i tržištu rada orjentiranijim obrazovnim sustavom u BiH kakav je u Njemačkoj, a to je model kojeg su preuzele mnoge nove članice Europske Unije, istaknuo je. 

Naglasio je dobru integriranost i doprinos njemačkome društvu općenito građana porijekom iz BiH. Na sastanku je ocijenjeno da su politički odnosi između BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja.

Potom je članove Predsjedništva BiH na trgu ispred Ureda kancelarke Savezne Republike Njemačke (Bundeskanzleramta) dočekala njemačka kancelarka Angela Merkel s kojom su, nakon ceremonije svečanog dočeka s intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke, članovi Predsjedništva BiH održali sastanak.

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj socio-ekonomskoj situaciji u BiH s posebnim akcentom na EU perspektivu BiH. Njemačka kancelarka smatra da je zahvaljujući britansko-njemačkoj inicijativi došlo do značajnih pomaka istaknuvši kako će Njemačka i dalje pružati pomoć BiH na njenom EU putu, kako financijski, tako i u drugom obliku.

Članovi Predsjedništva BiH su potom u zgradi Konrad Adenauer Fondacije uzeli učešća u okruglom stolu te fondacije na temu “Bosna i Hercegovina u Berlinskom procesu” na kojem je raspravljano o implementaciji Reformske agende i o putu BiH ka EU. 

Nakon toga članovi Predsjedništva BiH su održali radno-konzultativni sastanak s predstavnicima njemačkog gospodarstva na čelu s predsjednikom Odbora njemačkog gospodarstva za Istočnu Europu dr. Wolfgangom Bücheleom, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije