Svi klubovi u Prvoj ligi FBiH počeli zimske pripreme. Neki početkom siječnja, neki tek prije nekoliko dana

Nisu svi prvoligaški klubovi financijski stabilni kao Stupčanica i Sloboda

04.02.2024.
u 14:13

Prije nekoliko dana objavili smo niz pojedinosti iz redova većine federalnih nogometnih prvoligaša. Spomenuli smo i mali spor oko utakmice osmine finala Kupa BiH u Tuzli između domaće Slobode i Sarajeva.

Susret 11. veljače
Spor je nastao oko termina utakmice Kupa BiH između tih klubova, a zbog problema oko rekonstrukcije reflektorske rasvjete na Tušnju. Susret se trebao igrati 12. veljače (ponedjeljak) u 18 sati, ali NS BiH promijenio je termin pa će se igrati dan ranije (nedjelja) u 13 sati... Eto, taj je problem skinut s dnevnog reda, ali ostaje neizvjesnost oko pobjednika utakmice. U Slobodi ne skrivaju da su "zacrtali" eliminirati Sarajevo te tako nakon Željezničara u šesnaestini finala, u osmini finala "srediti" i Sarajevo. Tušanj će sigurno biti pun jer rivalstvo sarajevskih i tuzlanskih klubova je veliko, najveće...

HNK Tomislav jesenas je zauzeo solidno 7. mjesto na ljestvici s 23 boda. Klub je, tako se barem čini, stabilan i jak, s dobrim igračkim kadrom. Ipak, nije bezopasno što je u stanci ostao bez dvojice važnih igrača, ofenzivaca. Nikola Šiško (23), napadač, bio je bitna karika u napadačkom redu Tomislavgrađana, zabio je dva gola i bio česti asistent suigračima za pogotke, prešao je u redove premijerligaška GOŠK-a, dok je Ivan Miljko sa šest golova u vrhu ljestvice prvoligaških strijelaca prešao u redove Slobode (Tz). Trener Duško Vranješević okupio je momčad prije 10-ak dana (22. siječnja) i počeo s radom. Drugi dio priprema Tomislavgrađani su planirali u toplom Metkoviću od 12. veljače. Većinu pripremnih utakmica održat će u gradu na Neretvi. Igrat će protiv: Ljubuškog, Lučkog (Zg), Veleža, Leotara, Brotnja te Troglava. Čelik je pripreme počeo u Zenici 25. siječnja. Bivši premijerligaš trenutačno je u sredini ljestvice bez izgleda da ove sezonu uđe u Premijer ligu. Dio priprema Zeničani će obaviti u susjednom kampu bh. reprezentacije, a završnih sedam dana negdje na Jadranu. Čelik ima ugovorene oglede protiv Viteza i Radnika (Bi) te "generalku" protiv Budućnosti (Ba). FK Gradina tek je 31. siječnja počela pripreme. Gradina je ostala bez niza igrača, ali u Srebreniku nema panike – važno je zadržati status prvoligaša, što ne bi trebao biti problem (Gradina ima 25 bodova). Slično je u BFK Simm-Bau (također 25 bodova). Ovaj klub tek je počeo pripreme, a ostao je bez jednog od boljih igrača Matea Dodiga. Zvijezda (12 bodova, 13. mjesto) iz Gradačca zamalo je jesenas istupila iz lige jer je "zaglibila" u financijske probleme i kažnjena je s -3 boda zbog neplaćenih dugova. Ipak, Zvijezda se nekako izvukla iz nevolja (ipak, nisu svi financijski stabilni kao Stupčanica iz Olova i tuzlanska Sloboda; neki klubovi grcaju u dugovima...) Nasljednik otišlog trenera Mate Neretljaka, Nebojša Đekanović, počeo je pripreme. Dio igrača je otišao, ali ih je još više došlo: Karlo Grgić iz Češke, Brazilci Lukas Bressiani i Matias da Silva, Tarik Hero (iz Cibalije), vratar Azur Aljukanović te mladi napadač Kadir Pepić (23) iz Novog Pazara, koji je u srpskoj ligi u 46 nastupa zabio 23 gola. Došao je i Turčin Araši Šargi (vratar) iz Galatasaraja. TOŠK ima 11 bodova, ali u klubu su sigurni u ostanak. Tešanjci su zimus našli svu silu sponzora (Tešanj je najrazvijenija općina u BiH). Došao je niz igrača: Faris Đelibašić, Tarik Jašarević, Miloš Borovčanin... Navijačka skupina Atomci jedinstvena je u BiH. Odlučili su i oni svaki mjesec prikupiti novac i uplatiti ga klubu. U prosincu su uplatili 2560 KM, u siječnju 2110 KM... O ovoj skupini pisali smo prije nekoliko godina. Naime, Atomci su napravili neke izgrede, pa je TOŠK kažnjen s nekoliko tisuća maraka.

Atomci platili kaznu
A klub nije imao novca... pa su Atomci iz svojih džepova platili kaznu. Teško je naći sličan primjer, barem u BiH... Rudar i Mladost D/K dva su kluba s dna ljestvice, oba iz općine Kakanj. Rudar je klub koji je "stanovnik" Prve lige od njezine uspostave. Rudari su odlučili pripreme obaviti u zimovalištu Ponijera, sami su uredili etnokuću i krenuli u "sniježne" pripreme... Prozivka je bila 22. siječnja. Susjed Mladost (na ljestvici i zemljopisno), posljednja na ljestvici, posljednja je i krenula u pripreme, tek 27. siječnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije