sukob

Nije uspio pokušaj SNSD-a da smijeni Šefika Džaferovića

dzaferovic
16.01.2015.
u 09:02

Nije prihvaćena inicijativa zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kojima su se priključili i kolege iz Saveza za bolju budućnost, da se smijeni predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović nakon što ga je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo optužio da je odgovoran za ratne zločine nad Srbima. Vladajuća koalicija SDS i SDA je optužila SNSD da svojim potezima sprečava uspostavu izvršne vlasti na razini države, dok su pak iz SNSD-a odgovorili da se radi o sustavnom zataškavanju zločina nad Srbima.

Parlamentarni epilog

Ova političko-pravosudna trakavica dobila je i svoj parlamentarni epilog nakon kojega su zastupnici SNSD-a napustili zasjedanje, a slično su postupili i zastupnici oporbenog SBB-a. Ovim je ponovno potvrđeno tko ima većinu u državnom Parlamentu, ali nije odgovoreno na temeljni upit ima li Džaferović veze s onim što mu potpredsjednik Federacije BiH stavlja na teret i što je dokumentirao i dostavio Tužiteljstvu BiH. Odluku Parlamenta je odlično iskoristio SNSD koji je SDS i druge stranke koje su stale na stranu Džaferovića ponovno predstavio nacionalnim izdajnicima.Predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Staša Košarac iznio je inicijativu o smjeni te poručio da on ne može više predstavljati taj dom.“BiH je pala na ispitu ratnih zločina”, istaknuo je Košarac podsjećajući da je OHR nametnuo zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH za koje je rekao da neselektivno provode pravdu procesuirajući i presuđujući isključivo Srbima. Replicirala je zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević koja je objasnila zašto Klub zastupnika ove stranke nije podržao inicijativu o smjeni Džaferovića te ocijenila da se SNSD u “političkom smislu ponaša nedosljedno”. O tome je progovorio i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Mladen Bosić koji je rekao kako je SDS bio žrtva političkog šikaniranja, ali kako ta stranka nema stav da to treba i drugima raditi na isti način.

'Nisam kriv'

Nije Parlament mjesto gdje se utvrđuje nečija krivnja, nego je to sud”, smatra Bosić. Istodobno, sam Džaferović koji se suočio s ozbiljnim optužbama je rekao da je “ojađen” zbog situacije i ponosan na sve što je radio tijekom rata u BiH.“Ako se dokaže bilo kakva moja krivnja, sam ću se povući, ali za to nema potrebe jer sve optužbe protiv mene su krivotvorine”, dodao je Džaferović. Hrvatske stranke nisu se uključivale u ovaj političko-pravosudni obračun.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije