NEUM

Neum bolje povezati s Čapljinom nakon ulaska Hrvatske u EU

Neum
12.02.2013.
u 09:29

Neum i Ravno traže više novca od EP HB zbog plavljenja

Problematika oko prometne povezanosti nakon ulaska Hrvatske u EU, privatizacija neumskih hotela, problemi oko sanacija šteta nastalih od poplava u neumskom zaleđu i raspodjela sredstava Elektroprivrede za te namjene i što dalje činiti neke su ode tema jučerašnjeg sastanka visokog izaslanstva HDZ BiH s općinskim vlastima u Neumu.

Status Neuma

Izaslanstvo HDZ-a BIH predvodio je predsjednik dr. Dragan Čović, a uz njega su bili još i predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić i ministri u Vladi HNŽ-a Dono Jović, Mladen Bošković i Mario Šulenta te predsjednik ŽO HDZ BiH HNŽ-a Rafael Gagro, kao i savjetnici predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande Saša Marić i Lazo Goluža. Domaćin sastanka bio je neumski načelnik dr. Živko Matuško sa svojim suradnicima i pomoćnicima te predsjednik OV Neum Mirko Pavlović. Načelnik Matuško najprije je izvijestio o trenutnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u općini Neum, a sve nakon učestalih špekuliranja oko budućeg statusa ovoga gradića nakon što Hrvatska uđe u EU. Isto tako načelnik je goste upoznao i o nedavnim zbivanjima oko plavljenja Popova polja u neumskom zaleđu, gdje je ponovno pričinjena veća materijalna šteta na usjevima tamošnjih poljoprivrednika. Stoga je jedan od zaključaka jučerašnjeg sastanka u Neumu bilo i to da se preispita preraspodjela sredstava EP HZ HB po pitanju tih poplava pri čemu 85 posto sredstava ide općini Čapljina, a preostalih 15 posto općinama Neum i Ravno. No, ove dvije općine imaju daleko veće štete od tih poplava pa se stoga i zatražilo preispitivanje te odluke o raspodjeli sredstava. Na jučerašnjem sastanku u Neumu kao zaključak se nametnula i potreba izgradnje, tj ubrzanje izgradnje ceste Neum - Hutovo - Brštanica - Dračevo - Čapljina, a što je jedan od načina da se Neum dosta kvalitetnije poveže s ostatkom BiH.

Privatizacija hotela

Lokalna vlasti u Neumu izvijestila je članove izaslanstva HDZ-a BiH i o tekućim pitanjima vezanim uz privatizaciju neumskih hotela. Tako je u tijeku proces privatizacije hotela NEUM (raspisivanje natječaja), a onda se očekuju iste aktivnosti i s drugim hotelima. Na sastanku je naglašena važnost kvalitetne privatizacije neumskih hotela, a što je iznimno važno za dodatni razvoj turizma na ovom jedinom dijelu obale Jadrana koja pripada BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?