ostali bez energenata

Nekoliko srednjih škola u Bihaću uvelo online nastavu jer nema grijanja

ucenici
18.03.2022.
u 18:26

Teško da će se uskoro radijatori u učionicama ove škole grijati, mišljenje je resornog ministra Almina Hopovca, jer situaciju diktira cijena energenata na globalnom tržištu.

U Unsko-sanskoj županiji nekoliko srednjih škola ponovno je na online modelu nastave. Ovaj put nije zbog pandemije koronavirusa - nego zbog nedostatka energenata za grijanje. Iz resornog ministarstva kažu kako je problem povećanje cijena na tržištu. 

„Razlog je poznat - ostali smo bez energenata, odnosno loživog ulja koje koristimo za grijanje. Dvije su škole u pitanju - Mašinsko-saobraćajna i Elektrotehnička škola. Učenici su kod kuće i prate online nastavu“, kaže Ibrahim Mešanović, direktor Mašinsko-saobraćajne srednje škole u Bihaću, javlja Federalna. 

Adnan Suljanović profesor je u Elektrotehničkoj školi u Bihaću kaže kako online nastava ima svoje vrijednosti i kvalitete, ali ne može se nikako usporediti sa standardnom nastavom u učionicama. 

"Bojim se da će šteta koju ta djeca imaju biti jako teško nadoknadiva“, naglasio je. 

Teško da će se uskoro radijatori u učionicama ove škole grijati, mišljenje je resornog ministra Almina Hopovca, jer situaciju diktira cijena energenata na globalnom tržištu.

„Došli smo u situaciju da pregovaramo s dobavljačima jer pojedini odbijaju potpisati ugovore za isporuku – s obzirom na nagli porast cijena to im je neisplativo“, ističe ministar.

U Sindikatu srednjeg obrazovanja USŽ šokirani su ovom situacijom i pitaju se zašto natječajna procedura za nabavku energenata nije provedena. A trebala je biti, i to u ožujku prošle godine.

„U vrijeme kada se trebalo, ljudi koji su trebali provoditi natječaje su na bolovanju“, ističe Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USŽ.

I dok resorno ministarstvo pokušava pronaći energente za grijanje na kraju grijne sezone, pojedine škole su same riješile problem. 

Naime, zahvaljujući privatnim tvrtkama koje su donirale loživo ulje u tri srednje škole u Velikoj Kladuši, učenici su od ponedjeljka u redovitom nastavnom procesu. Dakle, sve se može kad se hoće, pa čak i kad sustav zakaže. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije