Intervju

Ne želim biti novi Milorad Dodik

Bosić
10.10.2012.
u 09:19

Glasači u RS-u pokazali kako su nezadovoljni prije svega ekonomskim problemima za razliku od FBiH gdje će retorika i zaštita nacionalnih interesa još dugo živjeti

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, najveće je iznenađenje ovih izbora. Osvojio je vlast u gotovo dvije trećine općina u Republici Srpskoj, a planirao je puno manje. Nije ga ponijela euforija. Dapače, vrlo je smiren i svjestan odgovornosti. Ostavlja dojam smirenog, ozbiljno zabrinutog političara. Nijednom izjavom ne diskreditira političke suparnike. Tek, samo staloženo analizira njihov stil rada. Ono što nikako ne želi - biti novi Milorad Dodik. Za Večernji list je kazao da se zalaže se za gradnju sustava i u stranci i državi, protivi se liderstvu. Naglašava da je Republika Srpska riješila nacionalno pitanje i da se sve stranke u budućnosti trebaju baviti gospodarsko-socijalnim pitanjima. Lokalni izborni rezultat svoje stranke iskoristit će za provedbu takve strategije na svim razinama. Hoće li kao takav postati miljenik međunarodne zajednice?!

Kako komentirate pobjedu SDS-a, i što će ovi lokalni izbori značiti za državnu razinu i za razinu same Republike Srpske?

Moram priznati da nismo očekivali ovakav fantastičan izborni rezultat. Naime, očekivali smo nekih 25 načelničkih mjesta. Međutim, ispostavilo se da smo dobili 31 načelnika iz SDS-a i još devet načelnika koje je podržao SDS kao zajedničke kandidate. Od ukupno 60 općina imamo načelnike u 40 općina. To je i za nas neočekivani izborni rezultat. Svakako da će ovo što se dogodilo analizirati svi, kako mi, tako i ostale stranke.

Zašto su se birači odlučili za Vašu stranku?

Smatramo da su ovi izborni rezultati odraz više faktora. Jedan je što smo se zaista potrudili da nađemo adekvatne ljude koji će nas predstavljati, a drugi je faktor je sve ono što je radila dosadašnja vlast, odnosno SNSD. Evidentno je da je narod nezadovoljan situacijom u koju su doveli i općine, ali pretpostavljam i cijelu Republiku Srpsku.

Vi ste potpuno drukčiji političar od Dodika. Ne težite liderstvu?

Apsolutno. Drukčije shvaćam politiku od Milorada Dodika. Smatram da narodu ne treba gazda. Shvaćam politiku u smislu da onaj tko je na vlasti, treba slušati i biti servis građana. Očigledno je da se mi u mnogim konceptima razlikujemo i nemam nikakve pretenzije da budem ono što je Milorad Dodik bio u proteklom razdoblju. Ne želim biti kao netko tko se za sve pita i o svemu odlučuje. Ne želim biti dominantan lider.

Ostatak intrevjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista. 

Ključne riječi

Komentara 2

DE
debelacija
20:27 10.10.2012.

Izgleda da je ovaj malo drugciji - nosi naocale!

MI
misoana
16:12 11.10.2012.

Milorad Dodik je prokrčio put u demokratske izbore i zato je SDS ostvarila takav rezultat, a glasači, razočarani u gospodarsku situaciju u RS i u stranku koju vodi Dodik, tražili su promjene ne samo u politici, nego i u gospodarstvutvu s obzirom da su za načelnike i gradonačelnike birali ljude prema sposobnostima i stručnosti, a ne prema podobnsti i odanosti politici koju poivide vladajući u RS. Mislim da će RS odmaknuti ostatku FBiH, u gospodarskom napretku što svjedoče razni međudržavni ugovori u Bijeljini sa R.Poljskom oproizvodnji traktora Zetora, a čitamo i druge najave o siuradnji sa drugim dgćavama u regijipa i Hrvatskom oizgradnji mosta i hidrocentrali itd...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?