IN IMENA

Najčešća ženska i muška imena Luka i Lara

\'Plus - 25.02.2009. - Split, Hrvatska - Klub trudnica, fitnes za bebe, vjezba u kojoj beba nina (mama petra) hvata igracku s obje ruke Photo: Vanja Zubcic - Vecernji list\'
Arhiva VL
26.03.2012.
u 10:00

Najpopularnija imena godinama su Luka, Ivan, Marko, Filip, Karlo i Petar

Nomen est omen (ime je znak), latinska je poslovica koja kaže da nas ime određuje kakvi smo. Osobno ime i prezime važan su dio identiteta svakoga čovjeka koje ga odredi i označi za cijeli život. Zbog toga je davanje imena veoma odgovorna roditeljska zadaća. Svako vrijeme obilježila su neka imena. Istražili smo koja su imena danas najpopularnija kod nas.

Lara i Luka

U Hercegovini od muških imena prednjači ime Luka. Prema podacima iz matičnih ureda najpopularnija imena u Mostaru kod Hrvata su Lara, Leona i Luka, a kod Bošnjaka Amar i Hana. Najpopularnija imena koja su roditelji davali svojim bebama, već četvrtu godinu zaredom u Posušju su Lucija i Luka. Trendovi odabira imena mijenjaju se s godinama, tako imena kao što su Kristina i Marko jednostavno su nestala, dok su Marija i Zoran pri samom dnu najpopularnijih dječjih imena. Imena koja su godinama bila najpopularnija za djevojčice, Ivana i Ana, u posljednje vrijeme među vodećima su zamijenjeni imenima Sara, Karla i Petra. Muška imena David i Toni za koja su se roditelji najviše odlučivali početkom 2000. danas su rijetka, a popularnost drže Domagoj i Leon. Kraća ženska imena kao što su: Mia, Lea, Tea, po evidenciji matičnog ureda više nisu u trendu, kao ni složena imena za dječake. Samo se jedan bračni par ove godine odlučio na složeno ime sinu Noa-Petar ili Petar-Krešimir. Promjena trendova pri davanju imena primjećuje se iz desetljeća u desetljeće. Nekad ime Lana nije bilo ni na ljestvici sto popularnih imena, a danas uvjerljivo vlada top ljestvicom imena. Kod muške djece stvari su ipak malo drukčije, pa su tako najpopularniji već godinama Luka, Ivan, Marko, Filip, Karlo i Petar.

Slavenska imena

Pedesetih su najpopularnija ženska imena bila Jadranka, Gordana i Vesna, a zadnjih godina djevojčica sa ovakvim imenima nema. Šezdesetih godina prošlog stoljeća je bila popularna Snježana, a za to se ime lani za svoju kćer odlučio samo jedan par. S godinama, kod roditelja postaju popularna sve kraća imena, a sve češće su ona inspirirana likovima iz javnog života, knjiga ili filmova. Također ni slavenska imena Miroslav, Slaven, Tomislav, Branislav i Vladimir više nisu toliko popularna. Kod Bošnjaka, pak, nestaju imena poput Osman, Mehmed, Lutvo, Omer, Ragib, Bećir, itd.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?