ANALIZA

Najbolje se živi u Sarajevu, a najmanja primanja u SBŽ

Plastične vrećice
Anto Magzan/PIXSELL
19.09.2011.
u 09:28

Standard ovisi i o plaći, ali i o broju zaposlenih, te broju tvrtki koje nude posao

Prema posljednjoj analizi makroekonomskih pokazatelja, od deset županija koje su Washingtonskim sporazumom formirane u Federaciji BiH, najbolje se živi u Sarajevskoj županiji.

Relevantni pokazatelji

Jedan od ključnih pokazatelja su prosječna primanja zaposlenih, koja su u ovoj županiji daleko iznad prosjeka u Federaciji BiH. Isto bi se moglo zaključiti i po najvećoj stopi zaposlenosti, ali i po broju gospodarskih subjekata, velikom broju predstavništava, međunarodnih udruga i tako redom.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u lipnju ove godine, dok je prosječna plaća u Federaciji iznosila 822 KM, u Sarajevskoj županiji zaposlenici su u prosjeku primali dvadesetak posto više novca od ostalih.

S prosjekom od 1004 KM, zaposlenici u Sarajevskoj županiji su najbolje plaćeni u Federaciji, a za isti posao radnici u Srednjobosanskoj županiji primaju u prosjeku 325 maraka manje.

Na drugome mjestu po primanjima su zaposlenici iz Hercegovačko-neretvanske županije, s prosjekom od 988 KM. To su jedine dvije županije koje nadmašuju prosjek Federacije. Tek nešto ispod prosjeka su Zapadnohercegovačka te Hercegbosanska županija. Najmanji prosjek primanja imali su zaposleni u Srednjobosanskoj županiji (679 KM), a malo više (692 KM) u Posavini.

Županije s hrvatskom većinom, koje su dugo godina po pitanju ekonomskih pokazatelja, kao što su primjerice Hercegovačko-neretvanska i Zapadnohercegovačka županija, nosile prefiks “naj”, danas su daleko ispod Sarajevske.

Pasivnost odgovornih

Sarajevska politička centralizacija, ali i pasivnost odgovornih za stvaranje ambijenta u svojim sredinama koji bi privukao nove investicije glavni su razlozi zbog kojih Hercegovačko-neretvanska županija ima stopu nezaposlenosti od 40,4 posto, Zapadnohercegovačka 36,1, Hercegbosanska 47,6, Srednjobosanska 49,6, a Posavska županija čak 51,4 posto.

Prema broju, najviše tvrtki na tisuću stanovnika ima Hercegovačko-neretvanska županija i iznosi 61. Prema istim parametrima slijedi Posavska s 59 tvrtki na tisuću stanovnika, ZHŽ 58, Hercegbosanska 48 i Srednjobosanska županija svega 48 tvrtki.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?