Svinjska gripa

Najavljen novi val gripe u BiH, broj oboljelih svakog dana raste

Gripa
01.02.2013.
u 09:03

Opasni virus registriran prije nekoliko dana i kod oboljelih u Mostaru. U bolnici u Sarajevu 19 osoba hospitalizirano

Virus gripe A (H1N1) u narodu poznatiji kao virus svinjske gripe prisutan je i u Mostaru, točnije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, potvrdio nam je to jučer dr. Ivo Curić, šef Odjela za infektivne bolesti SKB-a Mostar.

Teži slučajevi

“Osobno sam izolirao jedan slučaj osobe zaražene virusom A(H1N1) koji je ujedno bio i prvi registriran u HNŽ-u u ovogodišnjoj sezoni gripe, međutim i svaki od mojih kolega je imao barem po jedna slučaj oboljelih od ovog virusa”, kazao je Curić. Međutim, Curić naglašava kako nema mjesta panici, te da je broj oboljelih znatno manji nego što je to bilo prošle godine. Kada je u pitanju Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, prema riječima glasnogovornice Biljane Jandrić, tijekom jučerašnjeg dana bilo je hospitalizirano 19 osoba oboljelih od virusa A (H1N1). Ona ističe kako se radi o teškim i srednje teškim oboljenjima, ali da prema informacijama koje su njoj dostupne nema životno ugroženih. “Teži su slučajevi one osobe koje imaju još neku bolest, a virus A(H1N1) im dodatno otežava zdravstveno stanje, navela je Jandrić. Osim virusa A (H1N1) u BiH je prisutan i virus tzv. obične gripe čiji se novi val tek očekuje u idućem periodu. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, tijekom prva dva tjedna praćenja širenja virusa, u FBiH je prijavljeno 3130 slučajeva ARI i 1560 slučajeva ILI, što je porast u odnosu na prethodni tjedan.
Prijavljeni slučajevi su s područja 4 županije (Sarajevske, Zeničko-dobojske, Zapadno-hercegovačke i Unsko-sanske). “Od početka registriranja na području FBiH ukupno je prijavljeno 16.502 slučaja ARI i 5313 slučajeva ILI. Prema podacima Mikrobiološkog laboratorija UKC Sarajevo, u razdoblju od 10.1.2013. - 25.1.2013.godine, na gripu je ukupno testirano 90 uzoraka, od toga je bilo 61,11% pozitivnih, od tih pozitivnih, A (H3) - 33 (63,6%); H1N1 - 21 (38,1%); B - 1(1,8);”, stoji na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kardiovaskularne bolesti

U ukupnoj strukturi oboljelih od gripe dominira dobna skupina 0-4 godine. Širenju virusa gripe, ističu liječnici, svakako pogoduje vrijeme koje je posljednjih dana promjenjivo. Osim gripe ovakvo vrijeme pogoduje i brojnim drugim bolestima, među kojima je najvažnije spomenuti kardiovaskularne. Naime, prema riječima dr. Monike Tomić, voditeljice Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar, kardiovaskularne bolesti su među najzastupljenijima u svijetu, a po tome iznimka nije ni BiH, zbog čega se bilježi velik broj akutnih infarkta. Važno je naglasiti da su brzim i stručnim djelovanjem u SKB-u Mostar uspjeli smanjiti smrtnost od ove vrste infarkta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?