NAFF 2012

NAFF i Simpsoni

NAFF
02.07.2012.
u 11:33

U Neumu otvorena vrata Sedmog festivala animiranog filma NAFF 2012.

Iako sunce u ovo recesijsko vrijeme najmanje “grije” kulturu i umjetnost na terasi hotela Sunce u Neumu otvoren je 7. međunarodni festival animiranog filma - NAFF 2012. Unatoč financijski tankoj potpori organizatori festivala Jurinko i Sanja Rajič, kao što je na otvaranja festivala simpatično primijetio potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, uspjeli su napraviti “Nemoguću misiju broj sedam”. Ta misija je rezultirala fascinantnim podatkom da u gradić od 3500 stanovnika dođe 500 filmova iz čak 45 zemalja svijeta i da u žiriju bez posebnih protokola i protekcija sjedi jedan Mike Reiss, s četiri Emmyja nagrađivani pisac i tvorac popularne serije “The Simpsons”, ili Mike L. Murphy najperspektivniji mladi izdanak škole Walta Disneya animator i filmski autor koji je svoje umijeće pokazao na blockbusterima poput Gospodara prstenova, Harryja Pottera, Irnomanna. Oni će uz svjetski poznatog bh. umjetnika s adresama u Venciji, Parizu, Počitelju, Sarajevu..., Safeta Zeca, istaknutog člana Zagrebačke škole animiranog filma Borivoj Dovniković Bordo i poznate sarajevske kazališne dame Amine Begović odlučiti o pobjedniku festivala NAFF 2012.

Sudeći prema prvoj večeri, na kojoj je prikazano devet filmova iz SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Hrvatske, Španjolske, Irana, zadatak žirija neće biti lak. Prema reakcijama publike, a dijela žirija francuski “Reflet” autora B. Josselina i N. Boisa i “I was two” potentne iranske animatorice Shiva Sadegh Assadi, ulaze i ozbiljnu konkurenciju. Do četvrtka kad se završava sedmi NAFF kroz natjecateljski i panoramski program bit će prikazano više od 100 filmova koje ljubitelji kvalitetne animacije, rijetko mogu vidjeti na TV ekranima. U ime generalnog pokrovitelja ovog festivala nazočne je pozdravio i zamjenik veleposlanika SAD-a u BiH Johnatan Moore, te u ime Eroneta kao glavnog sponzora Vanja Gavran. “Dobro je da ima ovakvih festivala. Oni su kulturne oaze od ovog sveopćeg šunda, koji jednako vlada i u Italiji i BiH ili Europi”, sugestivan je zaključak Safeta Zeca i najbolji zaključak za kratku medijsku uvertiru u 7. NAFF.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije