Najava iznenađenja

Na izborima 2012. nove stranke i neovisne liste

izbori
Zvonimir Ćorić
10.04.2012.
u 11:11

Prema navodima više sugovornika, od Posavine do srednje Bosne i Hercegovine, priprema se više neovisnih listi koje bi nastupile na predstojećim izborima

Mjesec dana uoči očekivane odluke o raspisivanju općinskih izbora u Bosni i Hercegovini raste nervoza unutar političkih stranaka, ali i interesno-gospodarskih pa i pojedinih crkvenih krugova s ciljem osnivanja novih stranaka, prijave neovisnih listi ili pak samostalnih istupa. Naime, Središnje izborno povjerenstvo treba u prvome dijelu svibnja raspisati općinske izbore što je bio signal da se posljednjih dana inicira više inicijativa barem unutar hrvatskoga korpusa.

U jednoj od inicijativa poziva se na uspostavu više regionalnih stranaka među bosanskohercegovačkim Hrvatima koje bi bile alternativa sadašnjoj politici dva HDZ-a, ali i HSP-a ili pak Narodne Stranke Radom za boljitak.

Regionalizacija

Tako se zagovara pokretanje jedne krovne političke stranke koja bi bila u okrilju dijela hrvatskih političara iz Sarajeva, a koji su sada vrlo bliski krugovima Socijaldemokratske partije.

Ova bi stranka bila svojevrsna alternativa a takav bi joj i naziv bio, dok bi se pak od Posavine, zapadne Bosne, srednje Bosne i Sarajeva te Hercegovine utemeljile posebne filijalne stranke koje bi imale isto izvorište, ali različite interese ovisno o tomu u kojoj sredini djeluju. Tako bi se primjerice, zagovara dio političara ali i njima bliskih svećenika, ostvarila politička alternativa sadašnjem dominantnom političkom utjecaju, uglavnom dva HDZ-a. Unutar ove inicijative koja je bliska SDP-ovim krugovima dodijeljene su i konkretne zadaće o uspostavi stranaka koje bi pratile ovu ideju. Prema navodima više sugovornika od Posavine do srednje Bosne i Hercegovine priprema se više neovisnih listi koje bi nastupile na predstojećim izborima.

Provjera povjerenja

Brojni nezadovoljni dužnosnici čije su stranke izgubile fotelje sebe upravo vide na tim pozicijama kako bi postigli dvostruki učinak brzog prebacivanja upravo u oporbene krugove i istodobno spiranje odgovornosti od grijeha počinjenih u proteklim političkim stranakama. Po uzoru na imena nekih političkih velikana iz povijesti sve se glasnije govori o osnivanju novih stranaka, svojevrsnih otpadaka od matice. Takvi su primjeri vrlo česti posljednjih godina, kako u Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj. Istodobno na području Hercegovine posljednjih se dana sondira teren kako bi se pokrenula jedna politička stranka koja bi bila naslonjena na gospodarstvo i tako zaštitila ove interese. Prema našim informacijama čak je provođena svojevrsna anketa kako bi se od zaposlenika doznalo podržavaju li takvo političko organiziranje zbog očuvanja interesa ove tvrtke.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinbenik
15:18 10.04.2012.

Logican slijed ere vladanja HDZea i \"jedinstva\" Hrvata koje je placeno Hrvatima i nesagledivim posljedicama za Hrvate Bosne koji su izdani i prevareni od svojih lokalnih mocnika koji su bili garancija vlasti i moci,a na stetu njih samih.........................Bice tesko nadoknaditi izgubljeno,ali bolje ikad nego nikad...............Ipak se krece...........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?