OPTUŽBA

Mujezinović bez odobrenja Mlaći na račun prebacio milijun KM

mujezinović
VL FOTO
02.08.2010.
u 08:13

Da skoro 700 tisuća nikad nije vraćeno, u izvješću iz 2003. godine potvrdilo je i povjerenstvo općine

Prije osam godina vijećnici SDP-a u Općinskom vijeću Bugojna, predvođeni Zukanom Helezom, sadašnjim zastupnikom ove stranke u Parlamentu FBiH, tražili su od Federalne financijske policije da preispita novčanu transakciju između Mustafe Mujezinovića, aktualnog federalnog premijera, koji je 1997., kada je sporna transakcija obavljena, obnašao dužnost premijera Sarajevske županije, i Dževada Mlaće, ratnog i poratnog bugojanskog načelnika, kao i njegovih suradnika iz SDA. Mujezinović je tada, bez odobrenja Vlade SŽ-a, protuzakonito, dakle, Mlaći prebacio milijun KM. Većinu ovog iznosa, skoro 700.000 KM, Mlaćo nije vratio te se on i Mujezinović terete da su oštetili proračun Vlade SŽ-a za navedeni iznos. Da je sporni iznos kredita od milijun KM stigao u Bugojno, a skoro 700.000 nikad nije vraćeno, u izvješću iz 2003. potvrdilo je i šesteročlano ppćinsko povjerenstvo: Asim Isak, Ante Bagarić, Adem Huskić, Pero Soldo, Bekrija Huseinbegović i Ante Barnjak.

Prijava vijećnika

Pored vijećnika SDP-a koji su sada već davne 2002. inicirali utvrđivanje ponajprije Mlaćine, ali i Mujezinovićeve odgovornosti u ovom slučaju, da je pravdu teško istjerati kada je u pitanju Dževad Mlaćo, bez obzira jesu li u pitanju optužbe za ratni zločin (nad Hrvatima Bugojna) ili gospodarski kriminal, potvrdio nam je i Denis Sijamija iz Bugojna. Sijamija trenutačno radi kao notar, a prije toga ovaj je pravnik s dugogodišnjim radnim iskustvom 13 i pol godina bio zaposlen u Federalnoj financijskoj policiji. “Zbog razotkrivanja i nekih drugih slučajeva kriminala imao sam problema, a ni sada mi nije lako. No, sve što kažem, u stanju sam potkrijepiti dokazima”, kaže Sijamija. On se u lipnju ove godine obratio Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu jer sumnja da je Zufer Derviš, glavni inspektor Federalne financijske policije, zajedno s Huseinom Ajkunićem, zvanim Seno, tada šefom Financijske policije u Bugojnu (trenutačno radi u poduzeću Šume Središnje Bosne), sakrio prijavu vijećnika SDP-a od 15. kolovoza 2002. podnesenu protiv Mlaće, Mujezinovića i njihovih suradnika. Sijamija je, kaže, dobio pismenu obavijest da su njegova izjava kao i svi dokazi u ovom predmetu, krajem rujna 2007. dostavljeni Draganu Stuparu, federalnom tužitelju. Optužnica protiv Mlaće do danas nije podignuta ni pred jednim pravosudnim tijelom u BiH iako su dokazi, pored Derviševića i Ajkunića iz Financijske policije FBiH, dostavljeni i Idrisu Katkiću, tada općinskom javnom tužitelju u Bugojnu, sada sucu Okružnog suda u Banjoj Luci, Randžani Hadžibegović-Karačić, sutkinji Općinskog suda Bugojno, kao i Anđelku Marijanoviću i Mersudinu Pružanu, predstavnicima Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH.

Bez rezultata


Unatoč dokazima koji ga kompromitiraju, VSTV je Idrisa Kadrića imenovalo sucem Okružnog suda u Banjoj Luci, na što su opet, ali bez rezultata, u medijima reagirali predstavnici SDP-a iz Bugojna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?