pratite simptome

Muči vas začepljen nos, a niste prehlađeni? Možda imate ovu bolest

nos
Thinkstock
24.10.2023.
u 21:09

Liječnici objašnjavaju kako je u velikoj većini slučajeva krivac zapravo stanje u kojem se želučana kiselina vraća u jednjak zbog povećane proizvodnje želučane kiseline

Kada se pojave bilo kakvi problemi s dišnim putevima, većina ljudi odmah pomisli na prehladu ili neki sličan zdravstveni problem. Kako donosi Health Central, ponekad simptomi poput začepljenog nosa nisu uopće povezani s respiratornim uzrocima, već probavnim.

Liječnici objašnjavaju kako je u velikoj većini slučajeva krivac zapravo stanje u kojem se želučana kiselina vraća u jednjak zbog povećane proizvodnje želučane kiseline. Radi se o takozvanom GERB-u, odnosno gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti, prenosi Index.hr

Glavni simptom GERB-a je žgaravica koja često dovodi do toga da nakupljena sluz iz nosa teče direktno u grlo. Uz začepljen nos, ova je bolest također čest uzrok kroničnog kašlja.

Ostali simptomi koji ukazuju na GERB uključuju:

  • probleme s gutanjem
  • bolno ili upaljeno grlo
  • promuklost
  • učestalo podrigivanje i štucanje
  • nadutost.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije