PAD VODOSTAJA

Mostaru opet prijeti redukcija vode

voda
vl foto
12.08.2010.
u 08:10

Zbog novonastale situacije u mostarskom Vodovodu ponovno razmišljaju o uvođenju redukcije vode. Potrošnja je znatno povećana, što sustav vodoopskrbe ne može izdržati

Nakon desetak dana pauze, u Hercegovini ponovno vladaju temperature iznad 35 stupnjeva. Logična posljedica novog toplinskog vala je povećana potrošnja vode, ali i drastično smanjenje vodostaja svih rijeka. Zbog toga su iz mostarskog Vodovoda ponovno uputili apel građanima da obrate pozornost na količinu vode koju troše jer se došlo u situaciju da se razmišlja o uvođenju redukcija.

Naglo pogoršanje stanja

- Vodostaj Radobolje je drastično opao u posljednjih nekoliko dana, a s druge strane je uvelike povećana potrošnja vode. To se posebno odnosi na mostarska prigradska naselja gdje konstantno imamo problema s prekomjernom potrošnjom vode u ovo doba godine. Ako se ovaj trend nastavi, nećemo imati druge opcije osim da započnemo s redukcijom vode - rekao nam je Zoran Petrić, voditelj sektora vodoopskrbe JP-a Vodovod Mostar. Prema njegovim riječima, prva faza redukcije bi bila u obliku smanjenja pritiska vode u slavinama, tako da bi i građani u nižim gradskim zonama imali problema s opskrbom vode. Na taj način bi se svima u gradu prezentiralo stanje kakvo imaju građani u visokim zonama, a sve zbog prekomjerne potrošnje vode. - To bi bio jedan vid upozorenja svim građanima. Ako od toga ne bismo imali nikakvih rezultata, onda bismo krenuli s redukcijama vode u prigradskim naseljima, koja su i najveći potrošači. Redukcije bi trajale oko 5-6 sati, i to u razdoblju od 17 do 23 sata. Upravo tada dolazi do povećane potrošnje koja nam stvara probleme - naglasio je Petrić.

Zadnja faza bi bila redukcija vode u cijelome gradu, ali teško da će do toga doći jer potrošnja vode u gradskim naseljima i nije toliki problem.

Ozbiljno upozorenje

- Građani bi zaista ozbiljno trebali shvatiti ova upozorenja jer mi nemamo drugih mogućnosti da popravimo stanje osim da uvedemo redukcije. Meteorološke prognoze govore da će vrućine trajati još dugo, odnosno da neće biti nekih razdoblja s obilnim padalinama. Znači, možemo očekivati daljnji pad vodostaja rijeka, što će samo dodatno zakomplicirati situaciju s vodoopskrbom u gradu - objašnjava nam naš sugovornik. Inače, mostarska vodoopskrbna mreža bilježi velike gubitke vode, a razlog je dotrajalost instalacija, kao i veliki broj ilegalnih priključaka. Kako smo već ranije pisali, Mostar je zbog takve situacije došao u poziciju da troši više vode od Zagreba, iako ima deset puta manje stanovništva. Ako velike gubitke u vodoopskrbnoj mreži ukalkuliramo i ogromne količine vode koje se koriste za održavanje poljoprivrednih nasada u mostarskim prigradskim naseljima, dolazimo do zaključka kako je trenutna situacija neizdrživa te da je potreban jači angažman svih građana kako bi se ovaj problem riješio. U protivnom, cijelom gradu prije redukcija vode, a samo može zamisliti kakve bi posljedice imao takav scenarij dok su temperature uglavnom iznad 40 stupnjeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?