Učenici Medicinske škole u Tuzli istražuju uzroke odlaska mladih

Mladi žele otići iz BiH, ali bez valjana razloga i cilja

05.04.2024.
u 20:28

Učenici su o ovim prijedlozima razgovarali s predstavnicima različitih razina vlasti u Tuzlanskoj županiji, ali i u školama

Kako zaustaviti trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine? To je pitanje često upućeno političkim dužnosnicima.

Potrebno usmjerenje

No, od deklarativnih najava konkretni potezi koji će voditi boljoj perspektivi uglavnom izostaju. Ipak, bilježe se i inicijative mladih. Jedna od njih dolazi i iz Tuzle. Naime, učenici tamošnje Medicinske škole, istražujući uzroke i posljedice odlaska mladih, predložili su i neka od potencijalnih rješenja, javlja BHRT.

Rezultati anketa koje su učenici Medicinske škole Tuzla u okviru praktičnog dijela projekta na predmetu "Demokracija i ljudska prava" uradili u osnovnim i srednjim školama pokazuju da veliki broj učenika želi otići iz Bosne i Hercegovine, ali da često nemaju određen točan razlog, ni put kojim bi željeli ići. Zato ih je, smatraju učenici koji su radili na ovom projektu, potrebno usmjeriti.

- Naša glavna dva prijedloga bila su profesionalna orijentacija i digitalizacija. Mislimo da imamo dosta posla i mislimo da ima dosta toga za doraditi i što se tiče digitalizacije i profesionalne orijentacije te same profesionalne orijentacije, ali mislim da će se taj problem uspjeti riješiti - kazala je za BHRT Ajla Džuzdanović, učenica Medicinske škole Tuzla.

Učenici su o ovim prijedlozima razgovarali s predstavnicima različitih razina vlasti u Tuzlanskoj županiji, ali i u školama.

- Oni imaju zadatak u tijeku svog istraživanja posjetiti različite grane vlasti, različite razine vlasti kako bi ih upoznali sa svojim idejama, kako bi čuli njihove stavove o problematici koju oni istražuju i, na kraju, zajedno pokušavaju predložiti nešto što bi moglo dovesti do smanjenja problema - kaže Amir Ahmetović, profesor demokracije i ljudskih prava.

Od 3500 učenika, koliko u prosjeku svake godine na području Tuzlanske županije završi srednju školu, njih oko 500 upiše Medicinsku školu. Pet do deset godina nakon završetka škole više od polovine njih odlazi iz Bosne i Hercegovine.

- Sve više naši mladi odlaze, pametni ljudi koji su školovani, liječnici odlaze u Njemačku jer ovdje nema toliko posla, plaće su na nižoj razini nego što je obrazovanje - kazala je Lamija Salkić, učenica Medicinske škole Tuzla.

Usklađivanje plaća

Usklađivanje plaća s razinom obrazovanja jedan je od načina kako zadržati mlade. Tu su i modernizacija školstva, zaposlenje bez uplitanja politike, rad u pozitivnom okruženju. Učenici ovog razreda namjeravaju i dalje raditi na ublažavanju ovog problema. Kažu da su predstavnici vlasti kojima su se obraćali bili otvoreni da ih saslušaju i zainteresirani prihvatiti ponuđena rješenja, ali da je sada vrijeme da to i urade, javlja BHRT.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije