Apsurdne optužnice

Miljavac: Od optužnica iz Srbije opasnije je više od 900 onih koje dolaze iz Sarajeva

07.08.2016.
u 09:00

General Pavao Miljavac u razgovoru za “Globus” upozorava na apsurdnost i šokantnost optužnica koje protiv hrvatskih branitelja iz HV-a i HVO-a dižu vlasti u Bosni i Hercegovini, a o kojima hrvatska javnost ništa ne zna.

Šokantne optužnice

- Od optužnica iz Srbije još su opasnije one iz Sarajeva protiv pripadnika Hrvatske vojske i HVO-a. Ima ih više od 900. Na njima sam i ja i još pet-šest hrvatskih generala - otkriva u intervjuu za “Globus” u povodu obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja” general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora i raniji načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske. Upozorava na apsurdnost i šokantnost optužnica koje idu s preambulom “bio je član udruženog zločinačkog pothvata u cilju protjerivanja muslimanskog stanovništva uz pomoć RH, Tuđmana, Šuška”.

- Opasno je i neprihvatljivo to što masa njih ide s preambulom “bio je član udruženog zločinačkog pothvata u cilju protjerivanja muslimanskog stanovništva uz pomoć RH, Tuđmana, Šuška”, govore o nečovječnom postupanju, a nemaju nikakvih konkretnih dokaza.

Tu čak nije riječ ni o čvrstoj zapovjednoj odgovornosti. To je opasno i za Republiku Hrvatsku jer se mijenja tijek povijesti, ispada da bila agresor, što nije točno - upozorava Miljavac. Kao čovjek i kao visoki vojni zapovjednik zaslužan za oslobađanje ne samo Hrvatske nego i velikog dijela Bosne i Hercegovine, ogorčen je konstrukcijama i optužbama.

Zapovjedna odgovornost

- Apsurd je da sam se borio za ovu državu i bio na visokim položajima te nikada nisam radio ništa protiv prava i običaja ratovanja, a oni u Sarajevu sad izmišljaju, vidio sam konkretno što se mene tiče, zapovjednu odgovornost za dvojicu ubijenih i jednog ranjenog vojnika u Kozarskoj Dubici. Kada, kako? - pita se više puta odlikovani general Hrvatske vojske. Upozorava kako se ne može nekoga osuditi jer je bio pripadnik Hrvatske vojske ili HVO-a. - Napominjem, veliki je broj optužnica iz BiH protiv hrvatskih branitelja. To nije samo pravno pitanje, prije svega je političko. Ne možete nekoga osuditi samo zato što je bio pripadnik HVO-a ili HV-a. Nikakve agresije tamo nije bilo. Ako krenu s tim optužnicama ozbiljno, hrvatske vlasti to neće moći ignorirati - upozorava Miljavac. Podsjetimo, predsjednik Haaškog suda Carmel Agius nedavno je u odluci Žalbenog vijeća podsjetio da se ni u jednoj odluci i presudi Haaškog suda imena Tuđmana, Šuška i Bobetka ne spominju u kontekstu odgovornosti, niti se na bilo koji način navodi ili govori o odgovornosti RH kao zemlje.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?