Mostar

Miletić obećao sigurniji i mirniji grad na Neretvi

Parkiranje
05.11.2012.
u 10:03

Novi načelnik tvrdi da policija mora raditi svoj posao

Automobili parkirani na nogostupima i zelenim površinama, prometni čepovi zbog zaustavljanja pojedinaca na kolnicima u ulicama gdje postoje samo dva traka, maloljetnici na ulicama iza 11 sati, glasna glazba u ugostiteljskim objektima u središtu grada iza 11 sati postali su prošlost za Mostar. Naime, mostarska policija je u zadnjih mjesec dana pokazala da se zakoni mogu i moraju poštivati, te da Mostarci ipak imaju kulturu ponašanja, samo ih je na to netko trebao potaknuti. Dolaskom na mjesto načelnika Policijske uprave Mostar Draženka Miletića došlo je do značajnih promjena u gradu, a Miletić tvrdi da se samo radi o poštivanju zakona, što dosad nije bio slučaj. U razgovoru s Miletićem smo doznali kako je regulacija mirujućeg prometa koja je najviše iznenadila Mostarce tek početak, te da će ovaj grad u sljedećih nekoliko mjeseci biti doveden u red. “U ovih mjesec dana već smo postigli stanje u mirujućem prometu digli na razinu koju smo željeli, s tim što imamo zakonsku legislativu onakvu kakva jest vezanu uz parkiranje. Htjeli smo osloboditi nogostupe od vozila, raskrsnice, kolnike od vozila. Mislim da građani Mostara nisu nenaviknuti, mi smo živjeli u uređenim sredinama. Nama nije cilj da kažnjavamo ljude. S jedne strane smo htjeli napraviti jedno okružje da ljudi osjete da je policija njihova”, kazao je Miletić. Ističe kako je cilj policiju naviknuti da oni idu ciljano na prekršaj, da ne može više policajac proći pored prekršaja, a da ga u najmanju ruku ne registrira i ne postupi prema njemu. “Vidjeli ste da smo imali policajaca koji su izlijetali iza platana da zaustave automobil. Policajac će ići na ciljane prekršaje, ako je netko napravio prekršaj, on će ga zaustaviti. Nema više rutinskih kontrola, ako on ima ciljano, neka zaustavi vozilo, nećemo im to priječiti, ali ćemo to svesti u normalne okvire”, poručio je novi načelnik Policijske uprave, koji u svom radu ima punu podršku svojih kolega. Na našu konstataciju kako u Mostaru nisu postignuti svi uvjeti kada je u pitanju mirujući promet, odnosno da nema dovoljan broj parkirališnih mjesta, Miletić tvrdi da: “Parkirališta ima dovoljno. Sada jesu li pretrpana parkirališta stanara postavlja se drugo pitanje i jesu li to uopće parkirališta stanara jer ako je kupio stan, ne znam jeli kupio parkiralište. Postoje gradske službe koje to trebaju regulirati”. Miletić, nadalje, navodi kako se trenutačno radi na uređenju samog središta grada, nakon čega će se krenuti i šire, a planiraju se poduzeti i određene mjere u Međugorju i Čitluku, koji također spadaju pod ovu policijsku upravu.

Prema Miletićevim riječima, nedopustivo je da u Međugorju kroz koje svakodnevno prođe mnoštvo hodočasnika nema veće i bolje kontrole, te da se u ovom svetištu mora stati u kraj prosjačenju. Veliku buru digla je i policijska akcija ‘Udar’ u kojoj policija regulira rad ugostiteljskih objekata, odnosno dopušta rad do onoliko sati do koliko ugostiteljski objekti imaju dozvolu od gradskih službi. Tako se u Mostaru iza 11 sati navečer rijetko gdje može izići, što mladi, ali i vlasnici ugostiteljskih objekata ne odobravaju. Međutim Miletić i za ovo ima riješenje. “Mi nismo protiv rada ugostiteljskih objekata, ali neka dobiju od nadležnih službi odobrenja za duže radno vrijeme uz određene uvjete”, kaže Miletić. Osim ugostiteljskih objekata, regulirat će se i rad pekarnica. “Grad treba biti grad, i treba ljudima omogućiti da rade. Ne možemo onemogućiti ugostiteljskim objektima da ne rade poslije 23 sata, a da nam pekare prodaju peciva u 2 sata poslije ponoći. Nećemo zatvarati pekarnice, ali neka oni rade svoj posao”, navodi Miletić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?