POSJETA

Milas primio izaslanstvo općine Vareš

Milas
12.01.2017.
u 13:30

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas primio je u srijedu izaslanstvo Hrvata iz općine Vareš, priopćeno je iz tog ureda.

U izaslanstvu Vareša bili su akademik prof. dr. sc. Ante Markotić, načelnik općine Zdravko Marošević, župnik župe Vareš fra Mirko Majdančić, predsjednik vareškog HKD Napredak Mario Mirčić i urednik lista vareških Hrvata "Bobovac" Mladenko Marijanović.

Oni su Milasa upoznali s aktualnim stanjem te problemima i izazovima s kojima se općina i njeni žitelji nose, naglasivši pritom kako Vareš danas broji 9600 stanovnika od kojih je 2600 Hrvata.

Unatoč teškoj trenutnoj gospodarskoj situaciji, istaknut je veliki potencijal za razvoj općine u području turizma i ekološke poljoprivrede.

"Brojni raseljeni Varešani diljem svijeta i dalje su snažno vezani uz svoj rodni kraj tako da nas raduje da već sada imamo primjere Hrvata – pripadnika treće generacije iseljenika da se vraćaju u domovinu svojih predaka. Njihov entuzijazam i znanje zasigurno će biti dodatan motor za nove razvojne inicijative, a ulaganje u mlade ljude i njihovo obrazovanje bit će jedan od prioriteta", kazao je načelnik Marošević, zahvalivši na dosadašnjoj potpori Vladi Republike Hrvatske vareškim Hrvatima.

Državni tajnik Milas pohvalio je napore koje općinske institucije namjeravaju uložiti u razvoj gospodarstva, infrastrukture te svih drugih sadržaja koje život u tom kraju čine privlačnim.

"Stvaranjem takvih preduvjeta te otvaranje radnih mjesta ključ je održivog ostanka i opstanka Hrvata u BiH", ustvrdio je Milas te dodao kako je unapređenje položaja hrvatskoga naroda u BiH među prioritetima hrvatske Vlade.

Zaključio je kako će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svim svojim budućim aktivnostima posebnu pažnju posvetiti upravo programima i projektima koji za cilj imaju osiguravanje održivog ostanka i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?