većinom žena i djeca

Međugorje postaje utočište za sve više ukrajinskih izbjeglica, stižu nova tri autobusa

medjugorje
07.03.2022.
u 21:00

U Međugorju se trenutno nalazi 113 izbjeglica, a neslužbeno je taj broj i veći. Svi su suglasni da bi se u brigu o izbjeglicama trebala uključiti i država.

Međugorje, jedno od najpoznatijih svetišta, ovih dana postalo je utočište za izbjeglice iz ratom pogođene Ukrajine. Riječ je većinom o ženama i djeci koji su na poziv domaćih ugostitelja došli autobusima do Međugorja i smješteni su, zahvaljujući dobrim ljudima, u privatne pansione. Svakodnevno ih obilaze volonteri Crvenog križa i UNHCR-a, a ponuđena im je i psihološka pomoć.

Olja Slavska nastavnica je u svojoj zemlji i sinoć je stigla u Međugorje iz ratom zahvaćene Ukrajine s unukom i kćerkom nakon 30 sati putovanja. Iza sebe je ostavila mnogobrojnu obitelj za koju se sada brine, ali kaže kako se trudi da ne gleda i ne čita vijesti nego da u Međugorju pokušava pronaći mir. Dalje od Međugorja, ne želi ići, rekla je za BHRT

"Ideja svih obitelji je da se vrate u Ukrajinu što je prije moguće. Nitko ne želi emigrirati, nitko ne želi napustiti našu voljenu zemlju. Tamo su ostali naši supruzi, sestre, braća sa svojim obiteljima", priča Olja.

U pansionu sa Oljom boravi još 17 žena i 25 djece. Kaže kako su srdačno dočekani i ništa im ne nedostaje. Za to se brinu volonteri Crvenog križa i UNHCR-a, koji ih svakodnevno obilaze.

"Mogu reći da smo do sada uz podršku naših volontera osigurali testove na Covid-19 da se testiraju sve osobe da bi izbjegli rizike zaraze, a naravno nakon toga i određenu vrstu humanitarne pomoći", kaže Namik Hodžić, tajnik Crvenog križa Federacije BiH.

"Već u ovom tjednu nastojimo osloboditi jednu dvoranu gdje će biti rad s najmlađima jer to su većinom mlada djeca maloljetnici kojima treba igra, a njima ćemo pružiti kao i njihovim majkama psiho socijalnu podršku", ističe Andrija Stojić, tajnik Crvenog križa Čitluk.

Prema evidenciji Crvenog križa, u Međugorju se trenutno nalazi 113 izbjeglica, a neslužbeno je taj broj i veći. Svi su suglasni da bi se u brigu o izbjeglicama trebala uključiti i država.

"Mi smo već izvijestili državna ministarstva i sve nadležne organe u BiH i da oni shodno svojim nadležnostima donesu adekvatne mjere", naglašava Namik Hodžić.

Iz Crvenog križa su kazali da večeras ili najkasnije sutra očekuju još tri autobusa sa ukrajinskim izbjeglicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije