Neviđeno okupljanje

Kupres će ovoga ljeta s najviše Ivana na svijetu obilježiti dan Svete Obitelji

Kupres
26.06.2017.
u 08:00

Udruga “Kupreški kosci”, uz snažnu potporu cijele lokalne zajednice, ovoga ljeta okuplja sve Ivane iz zemlje, susjedstva i dijaspore da zajedno sa svojim obiteljima proslave obiteljsku nedjelju - 30. srpnja 2017. zajedničkom svetom misom, molitvom i blagoslovom, uz uživanje u ljepotama Kupresa te sudjelovanje u zapisivanju toga trenutka u povijesti rušenja Guinnessova rekorda u okupljanju najviše osoba istoga imena na jednom mjestu.

Imenjaci na jednom mjestu

Brojni nositelji imena Ivan, značenja “Bog je milostiv”, odazvat će se tom do sada neviđenom okupljanju iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te dijaspore. Ime Ivan jedno je od najpopularnijih imena na ovim prostorima tijekom desetljeća, a jedan od prvih i najistaknutijih nositelja toga imena je Ivan Krstitelj čiji se dan obilježio 24. lipnja.

Većinu podataka o Ivanu doznaje se iz evanđelja, a ime mu je dano upravo zbog značenja “Bog je milostiv” s obzirom na to da je stigao roditeljima kada su već bili u poodmakloj dobi. Živio je kao pustinjak i propovijedao je blizinu kraljevstva Božjeg te pozivao svoje sunarodnjake na pokajanje svojih grijeha i krštenje. Evanđelja pripovijedaju da je i Isus zatražio Ivana da ga krsti, a tijekom krštenja, kako propovijeda biblijski tekst, spustio se nad Isusa Duh Sveti u obliku goluba i Božji glas je progovorio: “Ti si Sin moj ljubljeni. U Tebi mi sva milina”. Ivan Krstitelj bio je omiljen u narodu kao ponizan propovjednik koji je najavljivao da će “iza njega doći veći od njega”.

Najvećim okupljanjem upravo Ivana cilj je promovirati obiteljske i duhovne vrijednosti te obilježiti obiteljsku nedjelju, 30. srpnja 2017., misom u crkvi Sv. Obitelji, koju krasi osam zvonika darovanih od osam srednjoeuropskih zemalja u povodu Katoličkog dana održanog 2005. godine. Cjelodnevni program druženja na živopisnom Kupresu obilovat će različitim sadržajima, između ostalog, i povijesnom fotografijom svih sudionika, pokušajem obaranja najpoznatijeg rekorda na svijetu te neizostavnim koncertom Marka Perkovića Thompsona, iz čije je poznate pjesme “Vratit će se Ivan s 1000 momaka” proizašla ideja za ovaj događaj kojim se promoviraju vrijednosti kupreške zajednice, ljepota kupreškoga kraja i bogatstva kupreške tradicije i kulture.

“Vratit će se Ivan...”

“Ovoga će ljeta okupljanje 1000 Ivana podići turističku ponudu tog osebujnog kraja na novu razinu, a dobrodošli su svi ljudi dobre volje, dobrih namjera i otvorenog srca. U obaranju Guinnessova rekorda mogu sudjelovati svi Ivani, koji se trebaju prijaviti nahttp://1000ivana.com/ najkasnije do 10. srpnja 2017.”, priopćili su organizatori ovog nesvakidašnjega događaja.•     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije