Vijeće ministara BiH

Kriteriji za dodjelu sredstava u oblastima kulture, inovatorstva, sporta

06.06.2017.
u 15:03

Vijeće ministara BiH donijelo je pet odluka o kriterijima za dodjelu sredstava u oblastima kulture, inovatorstva, sporta, pripreme projekata za fondove EU i jačanje regionalne suradnje. Sredstva grantova bit će dodjeljivana putem javnog natječaja objavljenog u tri dnevna lista i na web stranici Ministarstva civilnih poslova.

Za sufinanciranje projekata u oblasti „Međunarodna kulturna suradnja“ za 2017. godinu planirano je 440.000 KM, od čega  je 390.000 KM grant za subjekte kulture s projektima promocije i afirmacije kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu. Istovremeno je 50.000 KM osigurano za rad Koordinacijskog deska BiH za Program EU „Kreativna Europa“. 

Odlukom o kriterijima za dodjelu sredstava iz tekućeg granta „Sufinanciranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2017. godinu, planirana su sredstva u iznosu 3.097.000 KM. Sredstva će biti dodjeljivana za sufinanciranje projekata iz oblasti kulture u skladu s kriterijima definiranim ovom odlukom.

Sredstva u iznosu 117.000 KM u proračunu Ministarstva civilnih poslova bit će dodjeljivana za sufinanciranje projekata iz oblasti tehničke kulture i inovatorstva i u skladu s kriterijima definiranim Odlukom za sufinanciranje projekata u oblasti „Podrške tehničkoj kulturi i inovatorstvu“ za 2017. godinu.

Odlukom o kriterijima za raspored sredstava namijenjenih za tekući grant „Sufinanciranje sportskih manifestacija“ za 2017. godinu planirano je 1.352.000 KM. Pravo na ova sredstva imaju Olimpijski komitet, Paraolimpijski komitet BiH, sportski savezi te sportski savezi osoba s invaliditetom na državnoj i entitetskoj razini, sportski klubovi, sportski savezi na nižim razinama vlasti, škole sporta, sportske akademije, organizatori sportskih manifestacija i drugi subjekti sporta u BiH.  Iz tih sredstava za dodjelu Državne nagrade za sport BiH za 2017. godinu planirano je 15.000 KM.

Odlukom o kriterijima za dodjelu sredstava iz tekućeg granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda 'H2020'“ za 2017. godinu planirano je 444.000 KM za naučnoistraživačke i neprofitne organizacije te fizičke i pravne osobe koje budu aplicirale za programe EU: Horizont2020, COST i EUREKA te  programe regionalne suradnje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije