OŠTRE KAZNE

Kočničare u BiH javno će prozvati, zamrzavat će imovinu...

Europska Unija
PIXSELL
04.02.2013.
u 11:33

Odgovorni političari i članovi njihovih obitelji suočit će se sa zabranom putovanja u zemlje Europske unije

Bosni i Hercegovini i njenim političkim liderima se ne piše dobro, ako do kraja ožujka ne bude načinjen ključni iskorak ka punoj provedbi presude “Sejdić i Finci“.

Potpuni zastoj

Kako doznajemo, Europska unija odlučna je ako se ne dogodi napredak poduzeti i određene mjere. Potpuni zastoj u procesu europskih integracija u iduće barem dvije godine samo je jedna od vrlo negativnih posljedica nesposobnosti političkih lidera da provedu obvezu koju je nametnuo sud u Strasbourgu. Na žalost, moguće su još konkretnije financijske sankcije po cijelu zemlju, a time i sve njezine građane. Europski dužnosnici jasno su poručili kako bi financijski programi pomoći BiH mogli biti skoro potpuno obustavljeni. Europska unija je godinama glavni donator, ali i kreditor BiH. Na razne načine Europska unija godišnje osigurava pomoć koja se mjeri stotinama milijuna eura. Kao izravna posljedica neprovedbe presude “Sejdić i Finci“ i zamrzavanja europskog puta BiH svi ti kanali mogli bi presušiti. Visokopozicionirani dužnosnik Europske unije u Sarajevu s kojim smo ovih dana razgovarali u cijelom ovom procesu ne isključuje ni mogućnost obustave suradnje europskih bankarskih institucija s BiH. Upravo su Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska investicijska banka (EIB) kreditori mnogih velikih infrastrukturnih projekata, uključujući pojedine dionice koridora Vc koji se kroz BiH gradi. Europska unija ima svoje predstavnike i u drugim institucijama koje obilato podržavaju gospodarski i svaki drugi oporavak u BiH. U situaciji kada su izravne strane investicije na najnižoj razini u posljednjih desetak godina, prekid priljeva spomenutih sredstava značio bi potpuni prekid svih razvojnih projekata u BiH. Određenu utjehu građanima može predstavljati najava da Europska unija razmatra i mogućnost sankcioniranja političkih lidera koji budu označeni kao glavni krivci za neprovedbu presude “Sejdić i Finci“.

Odlučnost i sankcije

U slučaju neuspjeha ovog procesa Europska unija će skoro sigurno ovoga puta jasno uprijeti prstom u one koje smatra odgovornim za takav epilog. Osim što će biti javno prozvani, ovi lideri bi se mogli suočiti i s konkretnim posljedicama, jer Europska unija ima mogućnost sankcioniranja pojedinaca, što je u više navrata i pokazala. To uključuje kako se doznaje stavljanje pojedinaca na takozvanu „crnu listu“, odnosno zabranu putovanja u zemlje Europske unije, blokadu privatnih računa i zamrzavanje imovine koju prozvani političari posjeduju u državama članicama Europske unije. Blokada sredstava i zamrzavanje imovine moglo bi se odnositi i na pojedince, institucije i poduzeća povezana s političarima koji budu okrivljeni za blokadu europskog puta BiH. Uostalom, Europska unija trenutačno provodi takve sankcije prema većem broju članova vladajućih režima u Siriji, Bjelorusiji i još nekim zemljama. Ostaje vidjeti hoće li lideri do kraja ožujka postići dogovor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?