dobro pazite

Kemikalije u hrani često nastaju iz posuđa, a jednu toksičnu vrstu materijala gotovo svakodnevno koristimo

kuhanje, kuhati
shutterstock
16.01.2024.
u 21:03

Iako je nehrđajući čelik izdržljiv i nereaktivan metal, on je loš vodič topline i pretežak je sam po sebi. Zato je većina tava od nehrđajućeg čelika ono što je poznato kao višeslojno ili obloženo, kaže Pamela Stafford

Kuhanje kod kuće trebalo bi biti puno zdravije od naručivanja, ali postoji jedan način na koji možete sabotirati svoj trud, a da toga niste ni svjesni. Materijali korišteni u određenim loncima i tavama možda nisu dobri za vas. Saznajte kako odabrati posuđe koje će vašu obitelj učiniti sigurnom, a hranu ukusnom.

Najviše zabrinutosti izazivaju lonci ili tave s neprianjajućim premazom. To je zato što se obično izrađuju s polimernim premazom čiji se aktivni sastojak zove politetrafluoretilen (PTFE), tvar koja je skliskija od mokrog leda, prema Udruženju proizvođača posuđa.

Studije su otkrile da na temperaturama koje se rutinski koriste za kuhanje, PTFE oslobađa kemikalije koje mogu biti nesigurne za ljude; postoje dokazi da iste pare mogu biti smrtonosne i za ptice. Te kemikalije također imaju tendenciju dospjeti u naše vodoopskrbe i izazvati pustoš u okolišu jer ih FDA naziva “vječnim kemikalijama”, piše Ordinacija.hr

Zašto je ovo važno?

Zabrinutost oko utjecaja kemikalija na ljudsko zdravlje – uključujući probleme s jetrom i štitnjačom, probleme s plodnošću, pa čak i neke vrste raka – navela je mnoge na razmišljanje. U jednoj studiji o 14 tava s neprianjajućim premazom, čak 79 posto njih bilo je obloženo PTFE-om.

U nekim slučajevima tvrdnje o proizvodu na pakiranju mogle bi navesti kupce da kupe posude s PTFE premazom kada misle da kupuju alternativu, napisali su istraživači.

Ova vrsta posuđa samo je jedan od predmeta koji koristite svaki dan, a može biti otrovan.

Može biti teško dešifrirati marketinški žargon. Nešto može biti neljepljivo, ali ne i netoksično, ističe Palak Patel, kuhar na Institutu za kulinarsko obrazovanje.  

Najsigurnije višezadaćno posuđe: nehrđajući čelik

Istina o posuđu od nehrđajućeg čelika je da je zapravo napravljeno od mješavine metala. Iako je nehrđajući čelik izdržljiv i nereaktivan metal, on je loš vodič topline i pretežak je sam po sebi. Zato je većina tava od nehrđajućeg čelika ono što je poznato kao višeslojno ili obloženo, kaže Pamela Stafford, direktorica Hestan Culinaryja.

Sastoje se od nekoliko slojeva, najčešće aluminija i nehrđajućeg čelika, spojenih toplinom i pritiskom, a općenito cijena raste s brojem slojeva. Neki proizvođači koriste legure koje sadrže nikal za veći sjaj, što može biti problem za osobe alergične na nikal.

Zbog svoje svestranosti i izdržljivosti, posuđe od nehrđajućeg čelika je radni konj u kuhinji, ali nije neprianjajuće, pa morate koristiti pristojnu količinu ulja ili masti. Također će pokazivati znakove istrošenosti, kao što su ogrebotine i tupost, tijekom vremena.  Samo pazite da ga ne perete u hladnoj vodi dok je vruće jer biste ga mogli uništiti.

Izbjegavajte: Ako pokušavate smanjiti količinu masnoće s kojom kuhate.

Najbolje za: Gotovo sve ostalo, čak i kisele sastojke. (Nehrđajući čelik je nereaktivan.)

Najsigurnije posuđe za brzo kuhanje: Titanium

Setovi posuđa od titana prilično su skupi, ali su jedna od sigurnijih površina koje se ne lijepe, kaže Robert Brown, doktor medicine, autor Toxic Home/Conscious Home: A Mindful Approach to Wellness at Home.

Posuđe od titana otporno je na mrlje, grebanje i sol.

Izbjegavajte: Ne postoji ništa što ove tave ne mogu podnijeti, ali nisu neprianjajuće, tako da osjetljiva hrana poput palačinki može biti teška za neprofesionalne kuhare.

Najbolje za: Sve što želite skuhati vruće i brzo, jer se tava brzo zagrijava i stvari koje morate često miješati.

Najsigurnije posuđe za osjetljive umake: Bakreno

Nakon aluminija, bakar je vjerojatno najvodljiviji metal, a cijenjen je zbog svoje estetske privlačnosti i trajnosti. Također ne sadrži štetne kemikalije, iako bi ga trebali izbjegavati ljudi s Wilsonovom bolešću, rijetkim nasljednim poremećajem koji onemogućuje metaboliziranje bakra u prehrani, kaže Rosemary Trout, voditeljica odjela programa znanosti o hrani kulinarske umjetnosti Sveučilišta Drexel.

Ali glavni razlog zašto bakar nije zaživio u posuđu je to što može biti vrlo skupo.

Lijepo je, ali zahtijeva puno održavanja, kaže Patel.

Većina bakrenog posuđa napravljena je od drugih metala, tako da bakar služi samo za izgled i nikada zapravo ne dodiruje hranu unutra.

Izbjegavajte: Kiselu hranu poput umaka na bazi rajčice ili citrusa, koja može reagirati s bakrom.

Najbolje za: Visoka vodljivost bakra čini ga idealnim za jela koja zahtijevaju fino podešavanje temperature, poput čokoladnih umaka ili crème de glacéa. Svako tradicionalno francusko jelo dobro će funkcionirati u bakru.

Najsigurnije posuđe za doručak: Keramičko

Sigurnija alternativa tavama s neprianjajućim premazom punim kemikalija koja je pristupačnija od posuđa od titana, keramike ili stakla ima prirodnu neprianjajuću površinu za kuhanje tako da će glatko pečeno jaje iskliznuti van, bez potrebe za maslacem. Neke robne marke za proizvodnju koriste “prirodni anorganski derivat pijeska” koji ne sadrži otrovne kemikalije poput PFOA, PFAS, PTFE, olova ili kadmija.

Posuđe s keramičkim premazom također je nereaktivno i ne propušta kemikalije u hranu, stoga je dobro za vas i okoliš te je odličan vodič topline.

Izbjegavajte: Mnogi keramički premazi nisu dovoljno izdržljivi da izdrže vrlo visoke temperature ili grubo korištenje tijekom vremena. Keramički premaz će se s vremenom istrošiti.

Najbolje za: Bilo koju vrstu jaja, palačinke, kao i delikatnu ribu.

Najsigurnije posuđe za izdašna jela: Lijevano željezo

Lijevano željezo je zlatni standard posuđa za kuhanje – i to s dobrim razlogom. Baš kao što naziv implicira, izrađuje se izlijevanjem rastaljenog željeza u kalup, tako da je svaka tava jedan komad. Prilično je neuništiv i, ako se o njemu pravilno brine, trajat će cijeli život.  

Također iznimno dobro provodi toplinu, što ga čini izvrsnim za kuhanje na višim temperaturama, kaže Patel.

Osim toga, siguran je za pećnicu, pa ga možete koristiti na ploči štednjaka, u pećnici, ispod pečenja ili čak s njim peći na roštilju. Također je dobro za indukcijsko kuhanje i, kada se začini, prirodno se ne lijepi. Istraživanjasu čak otkrila da kuhanje u lijevanom željezu može pomoći u borbi protiv nedostatka željeza u prehrani.

Međutim, za mnoge kuhare kod kuće pravilno održavanje lijevanog željeza može biti teško. Možete pronaći prethodno začinjene ili emajlirane tave, ali ako svoje lijevano željezo ne održavate dobro nauljenim i suhim, može zahrđati. A tave su teške, što može biti teško za neke tehnike kuhanja, kaže Patel.

Izbjegavajte: Postoji nekoliko namirnica koje nikada ne smijete kuhati u lijevanom željezu, a one uključuju delikatne stvari poput tankih fileta ribe ili palačinki.

Najbolje za: Sve što želite pržiti ili pougljeniti, prema Patelu. Razmislite o odresku, piletini i svinjskim kotletima. Također je idealan za pečenje povrća, duboko prženje, pa čak i pečenje stvari poput kukuruznog kruha.

Najsigurnije posuđe za prženje: Ugljični čelik

Ugljični čelik je lakši rođak lijevanog željeza, tako da ima mnoge iste prednosti, poput nevjerojatne izdržljivosti i zadržavanja topline, ali je s njim lakše rukovati. Zbog ovih svojstava, mnogi restorani preferiraju posuđe od ugljičnog čelika. Poput lijevanog željeza, može ići u pećnicu i zahtjeva začin.

Izbjegavajte: Jela na bazi rajčice, osobito ako vaš ugljični čelik prethodno nije dobro začinjen.

Najbolje za: Zbog svoje sposobnosti da održava stalnu visoku temperaturu, izvrstan je za hranu koja zahtijeva dobro prženje, uključujući odreske, hamburgere i jakobove kapice. Ugljični čelik izvrstan je materijal za wok. Također može biti odličan za pečenje bilo čega, od šparoga do cijelog pileta.

Najsigurnije posuđe za pirjanje: anodizirani aluminij

Velika većina posuđa sadrži barem nešto aluminija, koji je ekonomičan i lagan metal koji dobro provodi toplinu. Postojala je određena zabrinutost da bi aluminij mogao prodrijeti u hranu koju kuhate, ali to nikada nije povezano s bilo kakvim štetnim učincima, iako može učiniti vašu hranu neukusnom. Bolja opcija je anodizirani aluminij, koji Patel naziva “rođakom neprianjajućeg materijala”.

Anodizirani aluminij činit će se težim, a tretiran je kako bi metal bio tvrđi i izdržljiviji – iako u nekim slučajevima to znači korištenje PTFE-a ili sličnih kemikalija, pa biste trebali dodatno istražiti prije kupnje.

Izbjegavajte: kiselu hranu, koja može reagirati s metalom i posljedično imati gorak okus. To je samo jedna od grešaka u kuhanju koja može uništiti vašu hranu.

Najbolje za: Lagani materijal izvrstan je za stvari koje morate tresti dok kuhate, primjerice kada pirjate povrće.

Najsigurnije posuđe s neprianjajućim premazom: neprianjajuće posuđe s premazom Titum

Nema sumnje da tave s neprianjajućim premazom mogu biti prekrasan pribor za kuhanje jer hrana klizi iz njih i čišćenje je jednostavno. Ali s obzirom na neizvjesnost oko otrovnih kemikalija koje se koriste za proizvodnju raznih premaza, postoji nekoliko mjera opreza koje biste trebali poduzeti.

Za početak, neljepljivo je najopasnije kada se pregrije, a to se može dogoditi za nekoliko minuta. Jedan jednostavan način da to izbjegnete je da nikad ne zagrijavate praznu neprianjajuću tavu. Također, pažljivo pratite predmete koje posjedujete. Ako se vaša neprianjajuća tava iskrivi ili potamni, vrijeme je da je bacite.

Još jedna važna napomena: na etiketama proizvoda nije uvijek jasno koje se kemikalije nalaze u različitim neljepljivim površinama, ali možete sami istražiti marke. Odaberite one koje koriste neljepljivu površinu bez toksina koja se zove Titum. S trostruko spojenom konstrukcijom od nehrđajućeg čelika, čistom aluminijskom jezgrom i površinom za kuhanje bez PFOA, ova će tava biti vaš novi izbor—i možete se osjećati sigurno dok je koristite.

Izbjegavajte: pečenje, prženje ili druge metode kuhanja na visokoj temperaturi; korištenje metalnog pribora koji može zarezati ili izgrebati premaze.

Najbolje za: delikatna jela poput fritaja i tankih ribljih fileta; stvari koje bi mogle postati neuredne poput sendviča sa sirom na žaru i paninija.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije