Federacija BiH

Kasni isplata mirovina u FBiH, umirovljenici idu u prosvjede

Mirovine
08.08.2013.
u 09:24

Do kraja godine situacija bi mogla biti još gora. Isplate mogu kasniti i po nekoliko tjedana

Poštanski uredi, banke neće moći od 6. do 8. kolovoza kao što je obećano isplatiti mirovine svim umirovljenicima na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine. Razlog za takvu razočaravajuću vijest treba tražiti u činjenici da se Mirovinski fond Federacije BiH već duže vrijeme suočava s kroničnim nedostatkom novca.

Rokovi će se poštovati

Dio novca je stigao u pošte i on je podjeljen odmah prvi dan. Ostatak će pričekati iduća dva dana, do kada će, kako su nam kazali u Fondu MIO Federacije Bosne i Hercegovine, sve mirovine biti isplaćene. Ističu kako u potpunosti imaju razumijevanja za nestrpljivost umirovljeničke populacije, ali da će cijeli postupak isplate završiti unatoč problemima u roku od dva do tri dana. Telefoni redakcija, ali i Mirovinskog fonda Federacije Bosni i Hercegovini stalno zvone zbog kašnjenja u isplati mirovina. Umirovljenici svih kategorija šalju uvrede na račun vlasti u Federaciji Bosni i Hercegovini, koja ih je u potpunosti iznevjerila. Nedovoljna količina novca, stari dugovi iz vremena bivše federalne Vlade i kontinuirani proračunski minusi razlog su zbog kojeg iz Mirovinski fond Federacije Bosne i Hercegovine ima posljednjih mjeseci silnih problema oko osiguranja novca za mirovine. To neće biti sigurno prvi put, a iz Fonda, kao što smo nedavno pisali, diskretno upozoravaju kako bi do kraja ove godine moglo doći do ozbiljnih problema u redovitoj isplati mirovina. Razloge za ovakvu pesimističnu prognozu treba tražiti u činjenici da posljednjih nekoliko mjeseci u kontinuitetu Mirovinski fond FBiH bilježi proračunski gubitak od oko dva posto. Kad se tome doda nova “armija” umirovljenika koja stiže na teret mirovinskog fonda nakon usvajanja Zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja, optimizmu nema mjesta.

Dugovi 47 milijuna maraka


Uplate u mirovinski fond stalno kasne, a isplata mirovina se osigurava iz tekućih proračunskih sredstava jer rezervi nema. Uz sve nabrojane probleme, Fond MIO FBiH sve donedavno je na svojim proračunskim stavkama nosio dug od oko 170 milijuna maraka koje mu je ostavila Vlada Nedžada Brankovića. Nakon sudske presude u korist Mirovinskog fonda Federacije Bosne i Hercegovine federalna Vlada na čelu s Nerminom Nikšićem obvezala se da će u sljedećih deset godina otplatiti dugovanja stare vlasti. Na posljednjoj sjednici Vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izmirenju obveza Federacije BiH spram Federalnog zavoda MIO.

Iako je financijska situacija u Zavodu MIO teška, umirovljenici neće odustati od zahtjeva da se njihova primanja ove godine povećaju za deset posto. Zbog toga su najavili prosvjede krajem ovog mjeseca.

U prošloj godini Fond Federacije Bosne i Hercegoovine iskazao je višak rashoda nad prihodima od 47,375.299 konvertibilnih maraka . Iskazani višak rashoda nad prihodima je nastao jer za isplatu mirovina po mjesečnom koeficijentu od 1,73 nisu bila osigurana sredstva na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?