PROVOKACIJE

Kardinal Puljić: Rugaju nam se, govore ne pravite crkve

puljić
Arhiva VL
10.10.2010.
u 09:02

U Mariju Bistricu stiglo više od 10 tisuća vjernika iz Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije

Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u subotu je okupilo više od deset tisuća vjernika i hodočasnika na tradicionalnom hodočašću Vrhbosanke nadbiskupije i Banjolučke biskupije.

Turobna situacija

Vjernicima se obratio nadbiskup Vinko Puljić. - Ovdje smo svi braća i sestre. Kad čovjek ide k majci, ima osjećaj da njoj može sve slobodno kazati i pokazati. Ima trenutaka kada nemamo riječi, oči govore, a srce progovara, samo nam srce plače. Koji put je potrebno baš isplakati svoju bol, jad, to smijemo pred majkom. Nema ni jednog među nama da ne nosi svoj bol, jad i teškoće, rane i boli koji znaju pritiskati da pomislimo da ovaj život nema smisla, da se ovako više ne može. U javnosti nam se nameće turobna situacija, beznađe, zato danas molimo Majku da nam bude utjeha u toj našoj boli i grijesima. Katolički narod u BiH doživio je nekoliko progona, od Osmanskog Carstva i Turaka do onoga kad je uzburkanost jedne i druge Jugoslavije činilo pitanje ima li smisla ostati ovdje jer si kriv zato što si katolik i zato što si Hrvat, za to su platili cijenu biskupi i svećenici intelektualci u zatvorima, a onda dođe ovaj Domovinski rat kojega svjetske sile nazvaše tako jednostavno etničko čišćenje. To je ubijanje, očistiše nas tako što nas prognaše, crkve i kuće popališe, oni koji ostaše krivi su što su ostali, ne znam kome smo više krivi, onima kojima smo plan pokvarili, ili onima koji kroje pravdu, ili onima koji nama govore da nas zastupaju. Ima li smisla ostati i opstati; izvana nam kažu pa zar ima smisla tamo biti. Odgovaramo - ne možemo prezreti tu grudu koja je preskupa, toliko je na njoj mučeničke krvi, suza i molitve. A kako opstati? Kao naši preci, hrabrom i postojanom vjerom i žarkom molitvu Bogu. Marijo, došli smo u tebe nadu pronaći, da tvoje majčinsko srce probije našu hladnoću, tvrdoću, da se vratimo doma puni pouzdanja, da se ne bojimo života, da našima nosimo radost vjere, rekao je kardinal Puljić te dodao:

- Danas je najviše čovjek ugrožen, najviše je ubojstava u Europi kroz abortuse, mi želimo svjedočiti da smo za život zahvalni, želimo živjeti. S mnogo emocija kardinal Vinko Puljić je naglasio: - Svi koji nas križaju, kojima smeta što se priznamo i katolici i Hrvati poručujemo: Mi vam ne smetamo, samo želimo biti ono što jesmo. Rugaju nam se, govore ne pravite crkve, tako provocirate islamski svijet. Zašto to znači provociranje? Ali mi u tu Europu želimo ući dostojanstveno, boreći se za život, noseći nadu životu.

Pljesak hodočasnika


Želim da svatko od vas smije isplakati svoje boli, utjehu tu tražiti, ali kući se s nadom vratiti, neka svi prepoznaju bili smo kod naše nebeske majke. Jači smo u vjeri i hrabriji svjedočiti za tu vjeru, pa i onda kad plačemo, otiremo suze i gledamo naprijed jer to je snaga vjere. Bože, tvoji smo, tvoji hoćemo da budemo i ostanemo, završio je kardinal Vinko Puljić propovijed nakon koje se prolomio pljesak hodočasnika.

Ključne riječi

Komentara 5

PR
proview
00:16 11.10.2010.

i onda kad netko pljuje po katoličkoj crkvi dođe da mu glavu otkinem,i još moramo slušati kad josipović piše o toleranciji a zašto ništa ne napravi za taj narod,prestrašno da se nismo digli tako bi nam bilo i u RH narod bez domovine kao cigani

MI
mitar
15:41 11.10.2010.

Uzoriti kardinalu sve se vise stavljate u funkciju politike umjesto da se bavite sa crkvom i sa vjerom.Sve ce biti ovako jos i gore sve dok vasi svecenici budu jasno i glasno podupirati ove udbase na zadatku velikih Hrvata, ovdje iskljucivo mislim na lepoga draganceta i njegovu bratiju.

OB
-obrisani-
17:43 11.10.2010.

Ali mi u tu Europu želimo ući dostojanstveno, boreći se za život, noseći nadu životu,kaze kardinal Puljic. pa ovako,ko zeli letjeti mora prije toga nauciti hodati,tako i cijenjeni kardinal,prije dostojanstvenog odlaska u Europu bi trebao prvo otici Dodiku u BL,da mu on vrati hrvatsku zemlju u posavini i hrvatsko dostojanstvo,koje je dobio na poklon od Tudjmana,pa tek onda moze sa dostojanstvom u Europu ,a do tada nek se pokrije po glavi da bude neprimijetan,sramota je biti bez dostojanstva Puljicu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?