G.Gojer

Kao Hrvat nezadovoljan sam što HDZ-ovi nisu u federalnoj vlasti

Gojer
10.06.2012.
u 13:10

Ali ne bi me zadovoljilo da uđu u vlast u kojoj bi primjerice ostali Narodna stranka Radom za boljitak i HSP, jer te stranke nemaju nikakav izborni legitimitet

Aktualna politička zbivanja u BiH, rekonstrukcija vlasti i raspad koalicije SDP-SDA ponovno su u središte javnosti vratili Stranku za BiH. Gradimir Gojer, potpredsjednik Stranke za BiH za naš list govori o sljedećim koracima i planovima stranke.

Kako komentirate novonastalu političku situaciju BiH i raspad koalicije SDP i SDA?

- Po mom sudu, koalicija SDA i SDP je, čini mi se, pukla malo prekasno. Naime, očekivao sam da se to dogodi ranije. Smatram da je ovo što se danas događa, jedan od neodgovornih poteza SDP-a koji je napravio do sada niz izvanrednih situacija u BiH. Sve što se događa trenutačno na bh. političkoj sceni nije slučajno. To je pokušaj da se u suradnji s nekim međunarodnim čimbenicima, eliminiraju pojedine političke stranke. Prva faza je bila eliminiranje Stranke za BiH, a u drugoj fazi je čini se eliminiranje SDA, no bojim se da bi sljedeći magao biti i HDZ. Riječ je o prirodnom slijedu stvari koje međunarodna zajednica diktira, a SDP je samo poslušni izvršitelj naloga međunarodne zajednice, a faktura koja bude na kraju uspostavljena past će na leđa svih građana BiH.

Inzko glavni krivac

Je li po vama trenutačna situacija, ili bolje rečeno sudbina SDA, slična sudbini koju je doživio HDZ BiH nakon općih izbora i formiranja vlasti?

Apsolutno. SDP je očito dobio zadatke da dovrši procese u BiH. Osobno sam nekoliko puta upozoravao da međunarodna zajednica radi na redizajnu BiH. Naime, kako je Republika Srpska već odavno etnički očišćena tvorevina od Hrvata i Bošnjaka, sada međunarodni čimbenici nastoje očistiti i postojeće teritorije u Federaciji BiH kako bi se zaokružile bošnjačke i hrvatske teritorije. To je rastakanje BiH. Očito da međunarodnoj zajednici ne odgovara koncept suživota, i oni forsiraju da se teritorij u Federaciji BiH podijeli. Drugim riječima to bi značilo da BiH ostaje kao neki okvir, u kojem će državna tijela postati koordinacijska tijela za funkcioniranje države.

Ono što se trenutačno događa čini se kako je rekonstrukcija vlasti, kako na federalnoj tako i na državnoj razini, neminovnost. Vjerujete li da će do toga doći, i jeste li optimist glede dva HDZ-a kada je u pitanju ulazak u vlast?

Prema oba HDZ-a učinjena je velika nepravda jer je volja birača poništena odlukom visokog predstavnika, odnosno brisanjem odluka Izbornog povjerenstva. To je pravno nasilje koje je napravio Valentin Inzko i njega smatram za najvećeg krivca za sudbinu građana u BiH, bez obzira gdje oni živjeli. Što se pak tiče ulaska HDZ-ova u vlast, nisam baš siguran. Kao prvo SDP-u nije ništa za vjerovati. S druge strane, nakon završetka općih izbora, lider HDZ-a Dragan Čović hrabro je i diplomatski vodio borbu sve ovo vrijeme da se zadovolji ustavni okvir, odnosno da HDZ-ovi dobiju svoje mjesto koje su prema glasovima biračkog tijela osvojili. Cijelo vrijeme govori se o neustavnoj situaciji kada je u pitanju formirana vlast u Federaciji BiH, sad se ja pitam kako će se dva HDZ-a uklopiti u novu neustavnu situaciju, koja je, htio to netko priznati ili ne, ponovno na djelu. Kao Hrvat sam nezadovoljan što HDZ-ovi ne participiraju u federalnoj vlasti. Međutim, ne bi me zadovoljilo da sad uđu u vlast u kojoj bi primjerice ostali Narodna stranka Radom za boljitak (NSRZB) i Hrvatska stranka prava BiH (HSP). Te stranke ne podcjenjujem, ali ove dvije stranke nemaju nikakav izborni legitimitet hrvatskog biračkog tijela. Stoga se u potpunosti slažem sa stavovima Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH koji je kazao da ne dolazi u obzir ulazak u vlast u kojoj će biti Lijanovići i HSP. No, u cijeloj priči oko vlasti u kojoj su stranke tzv. platforme važno je naglasiti da oni nikada nisu realizirali ništa od onog što je pisalo u platformi. Stoga držim kako je trenutačna situacija samo proizvodnja permanentne krize(a) u kojima isključivo SDP dobiva. Oni imaju mogućnost neograničene vladavine u situaciji političkog mulja koji ona između ostalog sama pravi u BiH.

Ipak, po nekim procjenama nova koalicija, kako na državnoj tako i na federalnoj razini, je na pomolu. Već se uveliko špekulira o tome tko će glasovati za, tko protiv. Kakvo je stajalište Stranke za BiH o tom pitanju?

Naš odnos je potpuno jasan. Stranka za BiH je odlučila da do izbora 2014. godine bude klasična oporbena stranka. U tom kontekstu važno je istaknuti da mi nismo oporba strankama na vlasti, nego smo oporba stanju koje vladajuće stranke proizvode. Kada je u pitanju preslagivanje vlasti na državnoj razini, mi ćemo biti suzdržani, ali kada je pitanju rekonstrukcija vlasti na federalnoj razini, glasovat ćemo protiv. Protiv ćemo biti iz razloga što se u tom parlamentu ne slušaju stavovi niti jednog našeg zastupnika.

Tihićev poziv na kavu

Je li SDA tražila razgovore s čelnicima vaše stranke vezano za novonastalu situaciju?

Nedavno je lider SDA Sulejman Tihić uputio pismo, nakon što ga je njegov subrat iz SDP-a Zlatko Lagumdžija ostavio na cjedilu. Doslovno ću vam citirati što je Tihić napisao. “Novonastala situacija traži da popijemo kavu“. Naš odgovor iz Stranke za BiH je bio da možemo sjesti i popiti kavu, ali nikakvih političkih razgovora neće biti sve do onoga trenutka, dok Vi gospodine Tihiću ne povučete potpis s Banjaolučkog dogovora i Prudskog sporazuma. To su dokumenti kojima se ova država rastakala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?