U BiH ih je 134

Kako žive izbjeglice iz Ukrajine koje su u BiH: Zamišljeni i tužni pogledi mnogo govore, najveći dio vremena provode u molitvi

ukrajinci u medjugorju
N1
03.02.2023.
u 08:03

Kažu kako je velika prednost što borave u Međugorju, mjestu molitve i ukazanja, a u kojem su svi srdačno dočekani

Uskoro će godina dana od početka ruske agresije na Ukrajinu. Od tada do danas raseljeno je oko 7,8 milijuna Ukrajinaca, a kroz BiH prošlo je njih preko 50.000. Trenutno u našoj zemlji borave oko 134 izbjeglice iz Ukrajine, a najveći broj njih nalazi se u Međugorju. Kako žive i kako provode vrijeme daleko od svojih domova i obitelji provjerila je N1.

Već osam mjeseci Međugorje je Marijin dom. Njezine dvije djevojčice glavni su razlog zbog kojeg je napustila Ukrajinu i razdvojila se od ostatka obitelji. Svojoj djeci htjela je osigurati samo mir i sigurno utočište, a to je kaže ovdje i pronašla.

“Ovdje sam s moje dvoje djece, ostalo troje je nažalost ostalo u Ukrajini s ocem. Ovdje nam je dobro, najvažnije je da smo na sigurnom, bude dobrih i manje dobrih dana. Crveni križ osigura nam što nam je potrebno, ali i mi trebamo izdvojiti novac za režije, hranu, a ne radimo”, rekla je Sadova.

Pozitivna strana je što su im od samog početka ljudi u Međugorju ustupili besplatan boravak u svojim apartmanima i motelima. Dane provode družeći se, radeći s djecom, ali najveći dio vremena ipak provode u molitvi. Stoga je kažu velika prednost što borave u Međugorju, mjestu molitve i navodnih ukazanja, a u kojem su svi srdačno dočekani.

“Ne nedostaje nam ništa, ovdje imamo sve što nam je potrebno, imamo svoj raspored, djeca pohađaju online nastavu, ovdje uče jezik. Nedostaje im naš dom, žele kući, to stalno ponavljaju. Nadam se da će se rat što prije okončati, tamo su mi roditelji i suprug i situacija je jako teška”, dodaje Ukrajinka Ilona.

Online nastavu djeca prate iz školskih klupa Osnovne škole Bijakovići, čiju su informatičku učionicu nadogradile UN-ove humanitarne organizacije.

Više od 70 izbjeglica trenutno boravi u Međugorju. Uglavnom su to majke s djecom koje su utočište od rata pronašle upravo ovdje, a i najmlađi imaju svoj kutak u kojem najradije provode vrijeme.

Ipak, njihovi zamišljeni i tužni pogledi mnogo govore. Iako imaju sve što im je potrebno, sanjaju o nekom sretnijem i boljem životu u kojem mogu biti samo djeca, zajedno sa svojim očevima i prijateljima.

“Naša zadaća je da ih prihvatimo tu i da im u svako vrijeme kada je podjela vaučera ili neke druge pomoći da znamo brojno stanje, da svatko zaprimi ono što je najneophodnije i što ga sljeduje”, naglasio je Andrija Stojić iz Crvenog križa Čitluk.

Osim u Međugorju gdje ih je naviše smješteno izbjeglice iz Ukrajine registrovane su i na području Prnjavora, Doboja i Sarajeva. Trenutno ih je 134 u cijeloj zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?