EKSKLUZIVNO

Kako su ubijani Hrvati i Srbi u Bugojnu

bugojno
VL FOTO
20.06.2011.
u 10:45

Svaki zločin nad Hrvatima i Srbima u Bugojnu bio je nagrađivan. Počinitelji zločina javno su se hvalili na Radiju Bugojno kada bi ubili “ustašu” i žalili što ih nisu ubili više...

Vrlo nezgodan svjedok. Tako bi se u najkraćem mogao opisati Enes Sijamija koji trenutačno živi u Beču gdje se sklonio nakon tri pokušaja da ga se likvidira. Sijamija tvrdi da iza sva tri pokušaja atentata u BiH te jednog u Austriji stoji Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna, koji je cijelo vrijeme bio pod zaštitom bošnjačkog političkog vrha na čelu s Alijom Izetbegovićem. Osim uloge bošnjačkog političkog vrha u zločinima u Bugojnu, a Sijamija tvrdi da je upravo Izetbegović Mlaći dao zeleno svjetlo za etničko čišćenje Bugojna, u pismu je opisan i karakter Enesa Handžića, bivšeg pomoćnika za sigurnost 307. motorizirane brigade Armije BiH, koji je nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivnje s Tužiteljstvom BiH osuđen na osam godina zatvora.

Kazna preblaga

Iz Sijamijina pisma jasno se iščitava kako je izrečena kazna Handžiću preblaga te da je on osoba s kojom nije trebalo sklapati nikakve sporazume. Sijamija koji je bio njegov podređeni tvrdi da je Handžić odlučivao o životu i smrti hrvatskih i srpskih zarobljenika, a dio njih likvidirao je nakon što bi od njih uzeo novac. Među njima je i Nikica Miloš zvani Kardelj od kojeg je Handžić tražio, a vjeruje se i dobio 25 tisuća maraka u zamjenu za slobodu. Nakon što mu je uzeo novac, Handžić je dao nalog da se Miloša likvidira, i to na krajnje brutalan način. Zločinački um Enesa Handžića nije se zadovoljio ni premlaćivanjem do smrti nego je tijelo ovog zatočenika više puta spaljivano kako u javnost ne bi izašla istina o načinu ubojstva. O vlastitoj odgovornosti, jer Sijamija je u ratu bio Handžićev poslušnik, piše:

“Ako sam ja ubijao ljude kako me se optužuje, zašto me Enes Handžić nije dao uhititi odmah nakon rata kada je bio ministar policije, odnosno prijavio zločin“, stoji u Sijamijinu pismu.

Da je u Bugojnu postojao precizan plan etničkog čišćenja u koji su bile uključene sve strukture, od vojnih do policijskih, dokazuje i podatak da je eksploziv za miniranje zvonika crkve sv. Ante nabavljen u policiji. Zvonik je, piše Sijamija, minirao Bakir Morić, a cilj je bio rastjerati i ono malo Hrvata što je tijekom rata ostalo u Bugojnu.

Crkveni zvonik

Osim sramne uloge u miniranju crkvenog zvonika, Sijamija je u pismu tužiteljici Terzić naveo i nekoliko imena policajaca koji su u ratu činili zločine nad Hrvatima i Srbima, a još uvijek rade u policiji.

Sijamija je pismo tužiteljici Terzić napisao 8. lipnja. Želja mu je da se pronađu svi nestali, Hrvati i Srbi, a tužiteljici je poručio da se čuva jer, kaže na kraju pisma, “kokošari su spremni na sve”. Pod “kokošarima” Sijamija smatra Dževada Mlaću i njegove ratne suradnike, a oni su očito bili u svim strukturama, od vojske i policije do političkog vrha.

Ključne riječi

Komentara 2

BK
B Kosa
11:38 23.06.2011.

Mujo Campara pravnik iz mostara mislim da je sada u iseljenistvu .Veliki je ekstremist i islamist mi je prico svi su drugi imali logore i ubijali samo muslimani apsolutno nisu imali logora ni ubijali Muslimani u bugojnu su se organizovali na teritoriju koji su hrvati oslobodili i naoruzali se hrvatskim oruzjem

GR
Grbavusa
20:48 07.12.2017.

Najbolje je da mi svi prvo procitamo jos i kurhan, a ako vec ne nadzemo zakon, nacicemo barem cisto taj cijeli plan. Bibliju i kurhan, bas da budemo malo pametniji. Nevijernika se mora ubiti gdije god se njega nadze, pisee u kurhanu, a samo varljive kooperacije su dopustene, ako musliman mora kooperirati kao 1991/1992 u Bugojnu...samo varljive, ako mora, jer inace ne bih prezivio...logori imaju tu sa njemcima u Njemackoj, "bolnice" i holokaust-"pravo", koje opet nije objektivno "pravo", nego je samo monopolizacija oruzija i droge u "bolnici" i plan ubivanja na kraju svega sta nije musliman. Bice tacno kao sto je bilo u Bugojnu. Prvo nesto opijatsko "skupa", da bude postala velika sizma medzu krihcanima u krscanstvu, a onda noz u ledza onima, kojima su se pravili prijatelji. Eto, kurhan nije svijeta knjiga opiatizma. Prvo "TO" (teritorialna odbrana), a sada "NA-TO", koja drzi te "bolnice" napola cak i "privatnom pharmom". A tko drzi te droge? Turska...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?