otkrijte sami

Kako razlikovati pravi med od lažnog? Ovih 9 trikova vam mogu pomoći da ne pogriješite

med
Foto: shutterstock
1/2
08.11.2023.
u 18:25

Napunite čašu vode i dodajte jednu kašičicu meda. Čisti med će se zgrudvati i spustiti na dno, a lažni med će se početi rastapati.

Često smo u dilemi gdje kupiti med i je li onaj koji smo izabrali pravi, čist i prirodan. Zbog toga je, ako je moguće, bolje pronaći nekog pčelara i kupujte od njega izravno.

Mnogi ljudi vam mogu podvaliti med koji je umjetan i koji sadrži mnogo kemijskog šećera, te morate paziti.

Devet trikova pomoću kojih možete otkriti je li med čist i prirodan.

Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbirati u kožu jer je čist med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo, znači da ima šećera ili umjetnih zaslađivača u njemu, prenosi Atma.

Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnati ubrus. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.

Napunite čašu vode i dodajte jednu kašičicu meda. Čisti med će se zgrudvati i spustiti na dno, a lažni med će se početi rastapati.

Namažite med na krišku lruha. Prirodni med će stvrdnuti kruh za nekoliko minuta. Umjetni med će navlažiti kruh zbog sadržaja vode.

Pravi med dat će vam osjećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može postići.

Gledajte hoće li se med kristalizirati tijekom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je odstojala, dok će se pravi med kristaliziati.

Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode, pa se šibica neće moći zapaliti.

Dvije do tri kašičice meda stavite u mikrovalnu. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati pjenast. Lažni med će se teško karameliziati i bit će prepun mehurića.

 

Ključne riječi
med

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?