Paulo Henrike dos Santos Coelho

Kako je mladić iz Brazila postao katolički svećenik u BiH i što ga je dovelo u Vukovar

Paulo Henrike dos Santos Coelho
06.12.2023.
u 16:27

– Ždrijebom sam dobio BiH. Iskreno, ne samo da nisam znao jezik, nisam znao ni da BiH postoji. Ali sada sam pravi Bosanac i Hercegovac – kaže Paulo na odličnom hrvatskom

Ovako svoju životnu priču počinje Paulo Henrike dos Santos Coelho, imenjak i zemljak slavnog romanopisca bestselera, poput "Alkemičara" i "Dnevnika jednog čarobnjaka". Paulo Coelho mlađi ne vjeruje u čarolije i alkemiju. On je, od malih nogu, posvećen Bogu i na čudesan način je dospio u BiH. Još 2011. godine, kao mladić s nepunih 18 godina, odlučio je postati katolički misionar. Nije znao gdje će ga put odvesti niti je mogao birati, objavio je portal srpskainfo.com.

Ždrijebom dobio BiH

– Ždrijebom sam dobio BiH. Iskreno, ne samo da nisam znao jezik, nisam znao ni da BiH postoji. Ali sada sam pravi Bosanac i Hercegovac – kaže Paulo na odličnom hrvatskom, bošnjačkom ili srpskom jeziku koji mladi svećenik taktično zove "ovaj vaš jezik". Vlč. Paula koji služi u Vogošći kod Sarajeva novinari portala srpskainfo.com zatekli su u Vukovaru. Došao je, kaže, odati počast žrtvama Vukovara, a namjera mu je, dodaje, pokloniti se i drugim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije. – Odavno sam želio doći u Vukovar – kaže Paulo. Paulo Coelho je rođen 1993. u Santo Andrei u Brazilu, a odrastao je u São Paulu, metropoli koju smatra svojim zavičajem. - Nije mi bilo lako navići se na te vaše ljupke male gradove. Recimo, Vukovar ili Vogošća su, otprilike, kao moje susjedstvo iz djetinjstva, a čak i Sarajevo je manje od jednog kvarta u São Paulu – kaže Paulo Coelho. Ipak, BiH ga je, veli, očarala, kao i njegove roditelje i brata, koji su prije dvije godine došli iz Brazila čestitati mu što je zaređen za đakona. Paulo je krajem 2011. došao u sjemenište "Redemptoris Mater" u Vogošći. Filozofsko-teološki studij završio je na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu 2018. godine.

Nova domovina BiH

– Od prvog dana me je BiH očarala, prije svega nevjerojatnom prirodom. Ima sva 4 godišnja doba, možemo uživati u buđenju proljeća, zlatnoj jeseni, bajkovitoj zimi. Jednostavno, vidim Božju prisutnost, ne samo u ljudima nego i u prirodi – kaže Paulo uz čaroban, gotovo dječački osmijeh, koji prati ove duboke i ozbiljne misli. Kaže, ostat će u BiH, to je njegova nova domovina, osim ako ga "Onaj odozgo" ne pozove na neko drugo mjesto. - Ako se to dogodi, bit će mi žao napustiti ove divne ljude, ne samo katolike nego sve ljude u BiH – kaže Paulo Coelho, sada pravi Bosanac i Hercegovac iz São Paula, katolički svećenik na službi u Sarajevu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?