Liječenje

Kada biste trebali odbiti antibiotik?

antibiotik
07.02.2016.
u 10:23

Savjet stručnjaka je jednostavan - ako vaše opće zdravstveno stanje nije loše, vaše je pravo da od liječnika tražite odgodu uzimanja antibiotika

Opće je poznato da antibiotici liječe samo bakterijske infekcije, dok na viruse nemaju nikakav učinak. Štoviše, pokušaj liječenja virusnih infekcija antibiotikom otežat će oporavak jer antibiotik uništava korisne bakterije u organizmu, prenosi zadovoljna.hr.

Cijenjeni neovisni američki magazin Consumer Reports proveo je anketu na 1.000 odraslih osoba i ustanovio da se većina ispitanika susrela s neopravdanim propisivanjem antibiotika.

Stručnjaci već dugo upozoravaju da zbog nepravilne i nepotrebne upotrebe antibiotika šireg spektra bakterije postaju otporne na liječenje. Zato je nekoliko vodećih američkih medicinskih organizacija, uključujući Akademiju obiteljskih liječnika i Akademiju pedijatara odlučilo javnost informirati o tome treba odbiti antibiotik, prenosi RD.

Savjet stručnjaka je jednostavan - ako vaše opće zdravstveno stanje nije loše, vaše je pravo da od liječnika tražite odgodu uzimanja antibiotika do trenutka dok ne dobijete nalaze koji potvrđuju da ih stvarno morate uzimati. Također uvijek inzistirajte na brisevima, pretragama krvi i urina koji pokazuju je li upotreba antibiotika opravdana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije