Temperature neprimjerene studenome

Južina napunila službe hitne pomoći, u Sarajevu ne pamte veći broj intervencija

08.11.2016.
u 08:00

Dok se jedan broj građana raduje toplom vremenu u studenome, liječnici tvrde kako je južina u ovo doba godine ipak napunila službe hitne pomoći u BiH, piše Večernji list BiH.

Brojne tegobe

Kako je situacija protekloga vikenda bila alarmantna, potvrdila je za Avaz dr. Sena Softić-Taljanović, ravnateljica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Sarajevske županije. “Nisam mogla prići vratima službe hitne pomoći, što dovoljno govori o tome koliko je građana zatražilo našu pomoć. Ne pamtimo takav dan, sve ekipe su na terenu, uključujući i rezervne. Zbog naglih vremenskih promjena, bilježimo iznimno velik broj pacijenata, a patologija oboljenja je šarolika. Posla je bilo i u subotu, ali je u nedjelju zaista bilo nezapamćeno”, kazala je Softić-Taljanović. Prema njezinim riječima, vrlo veliki broj pacijenata javio se s psihičkim smetnjama, a to se prvenstveno odnosi na one koji su se žalili na alergijske napade. Građani su se žalili i na povišen krvni tlak, trbušne tegobe, glavobolje i srčane smetnje.

“Alergije na koje se pacijenti žale više su na nervnoj bazi, što uopće nije začuđujuće s obzirom na jutro u studenom u kojem temperatura iznosi 18 stupnjeva”, objasnila je Softić-Taljanović.

Mostarci otporniji

Za razliku od Sarajlija, Mostarci su ipak lakše podnijeli promjenu vremena i južinu. Osim što su lošije spavali i patili od glavobolje, djelatnici mostarske Službe hitne pomoći nisu imali više gužvi u odnosu na uobičajene vikende, potvrdila je za Večernjak dr. Katarina Hrkač, šefica mostarske Službe hitne pomoći. “Vikendima inače imamo više posla nego ostalim danima, ali zbog nepovoljnih vremenskih prilika, protekloga vikenda nismo imali neko posebno povećanje broja pacijenata”, kazala je dr. Hrkač. Prema njezinim riječima, imali su više pacijenata s bronhitisom, napadima alergije, javljali su se pacijenti s plućnim bolestima i astmom. Već je krenulo i vrijeme viroza koje prvenstveno napadaju djecu, dok stariji imaju probleme s disanjem. Ovakve vremenske prilike prvenstveno utječu na starije osobe i kronične bolesnike koji ovakve promjene teže podnose. Lošije spavaju, imaju probleme s krvnim tlakom i poteškoće s disanjem. Koliko je u BiH neuobičajeno toplo bilo u nedjelju, pokazuje i podatak da je najtopliji grad bio Bijeljina s 25 °C. Toplo je bilo i u Banjoj Luci - 23, dok je u Sarajevu izmjereno 18 °C.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije