povećana potražnja za slanicom

Još jedan dio Tuzle leži na soli, planiraju se istraživanja

28.01.2024.
u 13:26

Rudnik već sada radi na novom istražnom polju u Rasovcu, a cilj je početi istraživanja, uz utvrđivanje točne rezerve slanice

U Tuzlanskoj županiji povećana je potražnja za slanicom, zbog čega Rudnik soli u Tuzli dugoročno mora povećati svoje zalihe. Jedini način je eksploatacija soli iz nove bušotine, a potencijalna lokacija nalazi se u prigradskom naselju Rasovac. Istraživanja uskoro trebaju početi. Tvornica soli Solana, kompanija Sisecam Soda i Javno komunalno poduzeće Pannonica najveći su kupci Rudnika soli u Tuzli koji je prema njima tijekom protekle godine isporučio ukupno 143.006 kubnih metara slanice. Proizvodnja slane vode vrlo je važna za kemijsku industriju u Tuzlanskoj županiji, koja je izvozno orijentirana, a Rudnik soli ima proizvodnju koja zadovoljava sve potrebe strateških kupaca za slanicom.

Međutim, rudniku bi problem tijekom idućih od 10 do 15 godina mogla predstavljati ograničenost kapaciteta sonovoda s nalazišta kamene soli Tetima prema industrijskim postrojenjima u Lukavcu, kao i cjevovod tehničke vode s jezera Modrac za potrebe Tetime. Upravo zbog toga nužno je osigurati nova nalazišta, a za sada se kao potencijalna lokacija jedino navodi naselje Rasovac nadomak Tuzle. Inače, u prijeratnom razdoblju rađena su istraživanja u Rasovcu koja su pokazala naznake postojanja soli. - Rudnik već sada radi na novom istražnom polju u Rasovcu, gdje pokušava riješiti određene dozvole, a kako bi gore počela istraživanja, uz utvrđivanje točne rezerve slanice. Tada bi rudnik mogao investirati u istražno te eventualano i eksploatacijsko polje koje će osigurati dosadašnjim kupcima da imaju redovitu isporuku količine slanice u idućim desetljećima - kazao je predstavnik Ministarstva gospodarstva TŽ-a Rijad Bašić. Inače, tijekom 2023. ostvarena je realizacija slane vode od 3,612.990 kubnih metara, što u odnosu na isto razdoblje 2022. predstavlja povećanje od 4,39 posto, dok je to u odnosu na plan više za 134.166 kubnih metara ili 3,86 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije