Udruga žena "Narcisa" u Orašju, Domaljevcu i Odžaku obilježila svoj Dan narcisa

Jedan mamografski pregled godišnje košta tako malo, a može spasiti život

19.03.2024.
u 20:04

Uvijek s posebnim emocijama kada se prezentiraju javnosti Udruga žena oboljelih od raka dojke "Narcisa" Posavske županije Orašje obilježila je Dan narcisa pod motom "S vama nismo same", piše Večernji list BiH.

Prevencija spašava

S osmijehom su na svoj dan dijelile narcise u Orašju, Domaljevcu i Odžaku jer to je, kažu, simbol nade i novoga života. Takvi su susreti uvijek pozdravljeni od građana koji kupnjom cvjetova potpomažu udrugu i njezine projekte prevencije i ranog otkrivanja raka dojke s neizgovorenom, ali prepoznatljivom porukom "narcisama" - niste same.

- Pokušavamo potaknuti svijest žena na preventivne preglede i šaljemo glasnu poruku ženama kako jedan mamografski pregled godišnje košta malo, a može spasiti život - ističe predsjednica Udruge "Narcisa" PŽ-a Anica Kopić i dodaje, prevencija, osim što spašava život, umanjuje i trajanje liječenja od ove opake bolesti. Svakim danom uvjeti za ove pacijente su sve bolji, od ortopedskih pomagala, odlazaka na liječenje i samog liječenja, naglasila je predsjednica udruge "Narcisa", koja trenutačno ima 78 registriranih članica. Cijena mamografskog pregleda u našoj bolnici je 18, a ultrazvuka 13 KM. Dan narcisa u PŽ-u obilježava se od 2011. godine, a cilj ove javnozdravstvene kampanje je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog dijagnosticiranja karcinoma i smanjenju smrtnosti koju uzrokuje ova bolest.

Jadranka Maksimović iz Orašja s opakom bolesti suočila se u svojoj 28. godini. Operirana je, a nakon deset godina bolest se vratila i ponovno je završila na operacijskom stolu.

- Bilo je strašno kad sam osjetila promjenu na grudima i odmah se javila našem liječniku, nakon čega sam upućena u bolnice u Hrvatskoj. Operacija je urađena navrijeme, a danas sam pod redovitim kontrolama i borim se i dalje. U trenutku kad sam se suočila s dijagnozom, kazala sam sebi: "Ja moram i hoću dalje zbog svoje djece" i to mi je davalo snagu. Ženama poručujem da vode računa o svojem zdravlju i obavljaju kontrole jer nikada ne znaš gdje bolest vreba - poručila je Jadranka.

Jelina priča

I Jela Nedić iz Orašja jedna je od aktivnih članica udruge koja je prošla teške trenutke kada je doznala za bolest koju je otkrila na rutinskoj kontroli. Odmah je operirana u bolnici u Orašju, a potom liječenje nastavila u Tuzli i Zagrebu i u samo tri mjeseca uspješno dobila bitku.

- Prošla sam 25 kemoterapija i nakon šest godina danas sam zdrava žena, hvala Bogu, i stojim na svojim nogama - kaže Jela, kojoj je veliku pomoć u cijeloj situaciji pružila udruga. Posebno je izdvojila prijateljicu Aliju, koja joj je ulila samopouzdanje i vjeru da se bolest može pobijediti. - Iako sam bila psihički posrnula, dobila sam snagu i poticaj za daljnju borbu do izlječenja. Poručila bih svim ženama da se trebaju kontrolirati jer je rana detekcija bolesti u 99 posto slučajeva izlječiva - dodala je Jela Nedić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?