SUKOB U CRKVI

Je li Papa znao za Schoenbornov posjet Međugorju?

Christoph Schoenborn
Reuters
07.06.2010.
u 15:22

Kardinal Cristoph Schoenborn je ovih dana napao bivšeg državnog tajnika kardinala Angela Sodana da je zataškao istragu o optužbama koje su bivši sjemeništarci usmjerili protiv austrijskog kardinala Hansa Hermanna Groera

RIM – Je li papa Benedikt XVI. znao za odlazak bečkog nadbiskupa kardinala Cristopha Schoenborna u Međugorje i za njegovo mišljenje o navodnim ukazanjima Gospe u tom hercegovačkom mjestu? I, dijeli li i Papa mišljenje kardinala Schoenborna glede celibata i slučajeva pedofilije u Crkvi? Kardinal Cristoph Schoenborn je ovih dana napao bivšeg državnog tajnika kardinala Angela Sodana da je zataškao istragu o optužbama koje su bivši sjemeništarci usmjerili protiv austrijskog kardinala Hansa Hermanna Groera glede slučajeva pedofilije.

Benedikt XVI. je navodno ovih dana napisao pismo u kojem je bečkog nadbiskupa Schoenborna spočitao zbog njegovih izjava o Sodanu. O slanju pisma iz Vatikana u Beč pisao list "Il Foglio". No, čini se, kako nije upućeno samo jedno pismo, već je Benedikt XVI. pisao Schoenborn i zbog njegovih izjava tijekom posjeta Međugorju koncem prošle i početkom ove godine. O tom prvom Papinu pismu Schoenbornu se do sada nije znalo. List "Il Foglio" spominje samo pisamo koje je Benedikt XVI. navodno uputio Schoenbornu nakon što je bečki nadbiskup javno kritizirao kardinala Sodana, ali je, prema nekim izvorima, to bilo drugo nakon onoga vezanoga za Međugorje.

Benedikt XVI., čiji je, kako se uvijek ističe, Schoenborn prijatelj, je osnovao i posebnu istraživačku komisiju za Međugorje na čijem čelu je talijanski kardinal Camillo Ruini. Je li se papa Ratzinger kasnije predomislio i osnovao vatikansku komisiju za Međugorske pojave ili je pismo spočitanja uputio Schoenbornu samo radi zadovoljavanja određenih normi?

Kardinal Angelo Sodano je, prema izjavama Schoenborna, zaustavio istragu protiv Hermanna Groera. Sodano nije odgovorio na te optužbe, ali je Benedikt XVI. u pismu Schoenbornu navodno iznio svoje iznenađenje zbog takvih riječi. Je li i to bilo pismo samo radi zadovoljavanja vanjskog crkvenog izgleda?

Da je, na određeni način, Schoenborn imao pravo glede međugorskih pojava vidi se po činjenici kako je nedugo nakon njegoih izjava Papa osnovao istražnu komisiju za Međugorski fenomen. Glede seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika i posebno glede zataškavanja tih slučajeva od strane biskupa, Benedikt XVI. je bio vrlo oštar i tražio je nultu toleranciju prema onoma koji su počinili i sakrili zločin. Dakle, Schoenborn nije kazao ništa negativnoga ni u jednom ni u drugom slučaju. Možda je činjenica što su dvije stvari tako jako odjeknule u javnosti zasmetala Papu. No, Schoenborn je govorio i o potrebi otvaranja rasprave glede mogućeg ukidanja celibata za svećenike, kao i glede zaređivanja žena u svećenike. Znači li to da bi Benedikt XVI. mogao i oko tih pitanja uskoro otvoriti raspravu? Za sada ima dosta otpora u Vatikanu ukidanju celibata i zaređivanju žena, ali nije li tako bilo i prema Međugorskom fenomenu i prema javnom optuživanju svećenika pedofila?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?