UKIDANJE MONOPOLA

Javne ljekarne u Federaciji gube bitku s privatnicima

\'03.06.2011., Bjelovar - Na adresi Prilaz Andrije Hebranga Bjelovarcani su dobili novu ljekarnu koja ce ponajvise ici na ruku stanovnicima naselja Sjever. Ljekarna prema najsuvremenijim standadima u
Damir Špehar/PIXSELL
10.08.2011.
u 09:43

Do jučer lagodna tržišna pozicija javnih ljekarni ozbiljno je uzdrmana ulaskom više od 100 privatnih ljekarni

Ljekarne u većinskom državnom vlasništvu postupno gube bitku s privatnicima. Nakon odluke Konkurentskog vijeća kojom se ukida monopol na izdavanje lijekova na recepte, bilježi se nagli pad prihoda i profita ljekarni u državnom vlasništvu.

Javne ljekarne

Ovo je najizraženije u Sarajevu, koje je zbog veličine tržišta farmaceutima i najzanimljivije. Prošle godine su javne ljekarne zabilježile pad prometa od 13,6 milijuna maraka, odnosno s ukupno 74 milijuna u pretprošloj na tek nešto više od 60 milijuna KM u prošloj godini.

-Ovakav drastičan pad prometa prouzročen je ulaskom velikog broja privatnih ljekarni u mrežu ugovornih ljekarni, sniženjem cijena lijekova s liste lijekova koji se izdaju na teret sredstava zavoda zdravstvenih osiguranja Sarajevske i Zeničko-dobojske županije, recesijom, smanjenjem kupovne moći korisnika usluga, nelojalnom konkurencijom jednog broja novootvorenih „ljekarni“, koje imaju samo jedan cilj - preko noći ostvariti što veći profit, a ne ovu časnu profesiju obavljati sukladno profesionalnim i moralnim principima, ističu u Nadzornom odboru JU Apoteke Sarajevo, pod čijim okriljem djeluje 39 ljekarni.

Do jučer lagodna tržišna pozicija javnih ljekarni ozbiljno je uzdrmana ulaskom više od 100 privatnih ljekarni u kojima su se također počeli izdavati lijekovi na recept. Zbog toga je tek 54 posto recepata za lijekove koji se financiraju iz zavoda zdravstvenog osiguranja realizirano u javnim ljekarnama.

Status javnih i privatnih ljekarni u pogledu izdavanja lijekova na recept izjednačen je i u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Tuzlanskoj i još nekim županijama.

16 privatnih

Na području Mostara, osim Gradske ljekarne, status ugovornih ljekarni ima još 17 privatnih ustanova. U Čapljini i Konjicu takav status imaju po četiri, u Stocu i Jablanici po dvije, a u Čitluku, Neumu i Rami po jedna privatna ljekarna. Na prostoru Zapadnohercegovačke županije status ugovornih ljekarni imaju četiri javne i 16 privatnih ljekarni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?