OMILJENO VOĆE

Jagode mogu biti svježe danima ako ih čuvate na ovaj način

23.04.2024.
u 09:31

Kako računi za hranu postaju sve veći, a naši novčanici tanji, nije ni čudo što tražimo nove načine da što duže zadržimo hranu jestivom.

Korisnica Reddita po imenu Kris zatražila je savjet o najboljem načinu da jagode ostanu što duže svježe, prenosi Express.

“Dobila sam preko tri kilograma jagoda. Koji je najbolji način da ih čuvam, da mi duže budu svježe? Pošto smo samo moj tata i ja, nema šanse da ih pojedemo sve odjednom“, napisala je.

A onda su se počeli nizati komentari sa savjetima:

“Samo ih zamrznem cijele. Stavim ih u jednom sloju na pleh da se prvo zamrznu, a onda kada se smrznu stavim ih sve zajedno u vrećicu. Od nje uzimam koliko mi treba kasnije“, otkrila je jedan od njih.

“Ali, to je dobro samo ako želite ‘kašaste’ jagode nakon odmrzavanja. Odlične su za smoothieje i pravljenje marmelade, ne toliko za stvari kod kojih je važna čvršća tekstura“, upozorio je drugi korisnik.

Jagode u frižideru mogu ostati svježe i do osam dana, ali samo ako ih pravilno operete i čuvate u kutiji.

“Osim što ih zamrznete, možete ih i dehidrirati. Operite ih, a zatim narežite na male kriške i stavite u pleh na papiru za pečenje dva sata te držite u frižideru, nakon što se zamrznu, čuvajte ih u vrećici sa zatvaračem ili u tegli“, predložio je jedan korisnik foruma, piše City Magazine.

“Jagode počinju gubiti i okus i hranjivu vrijednost čim se odrežu vrhovi. Zato nemojte rezati vrhove. Ako ih nećete jesti odmah, ohladite ih“, bio je još jedan komentar.

“Da biste što bolje sačuvali okus, čim ih donesete kući, skuhajte ih u džem ili zamrznite“, savjetovao je sljedeći.

“Najbolji način za čuvanje svježih jagoda je da ih operete u octu, dobro osušite i stavite u zatvorenu posudu obloženu suhim papirnatim ubrusima, a zatim ih stavite u frižider. Trebale bi ostati svježe osam “, otkrila je još jedna korisnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije