Posjet talijanskog ministra

Italija obilježava potpisivanje Daytonskog sporazuma

talijanski ministar
20.11.2015.
u 18:05

Nakon La Scale i dan nakon Srebrenice, Italija obilježava potpisivanje Daytonskog sporazuma drugim velikim kulturnim događajima: „Remek-djela iz Kolekcije Farnesina“ i koncertom Teatra „Verdi“ iz Trsta i Sarajevske filharmonije, priopćeno je iz Veleposlanstva Italije u Bosni i Hercegovini.

- Univerzalnom snagom kulture, Italija šalje signal nade odgovarajući tako na terorističke napade koji su pogodili i Bosnu i Hercegoviniu proteklih dana. Danas su naše misli sa žrtvama i njihovim obiteljima - citat je iz priopćenja. 

Talijanski ministar kulturnih dobara i aktivnosti te turizma Dario Franceschini je u posjetu Sarajevu povodom 20 godina Daytonskog mirovnog sporazuma i neposredno nakon terorističkog napada u kojem su izgubila život dva vojnika BiH, navedeno je također. 

U pratnji talijanskog veleposlanika Ruggera Corriasa, Franceschini će se susresti s ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem i s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

U fokusu razgovora je stanje bilateralnih kulturnih odnosa i projekti suradnje koji će biti implementirani u okviru Sporazuma o suradnji u oblasti kulture, obrazovanja i sporta između Italije i Bosne i Hercegovine, koji je stupio na snagu u travnju ove godine.

Fokus će biti i na europskom putu BiH, na situaciji u kojoj su bh. institucije kulture te na Kolekciji Ars Aevi koju će ministar Franceschini posjetiti u pratnji njenog osnivača Envera Hadžiomerspahića i ministra Osmanovića.

"Italija je dokazala neprekidno zalaganje za kulturu u Bosni i Hercegovini. Namjeravamo nastaviti ići ovim putem, zahvaljujući novom Sporazumu o kulturnoj suradnji. Očekujemo od bh. vlasti da s istom odlučnošću, nasljeđu i kulturnim institucijama ove zemlje vrate značaj i financijska sredstva potrebna za njihovo očuvanje“, rekao je veleposlanik. 

Večeras će ministri Franceschini i Osmanović zajedno otvoriti izložbu “Remek-djela iz Kolekcije Farnesina“ u Umjetničkoj galeriji BiH, što je središnji događaj Mjeseca talijanske kulture u BiH, kojim Italija obilježava 20 godina daytonskog mira u BiH.

Za sutra je najavljen zajednički koncert “Note mira“ Lirskog teatra “Giuseppe Verdi“ iz Trsta, Sarajevske filharmonije i Narodnog pozorišta Sarajevo.

Izložba suvremene umjetnosti Kolekcije Farnesina, koja će biti postavljena u Sarajevu do 14. prosinca, uključuje više od 50 djela iz Kolekcije Ministarstva vanjskih poslova Italije, među kojima su i remek-djela umjetnika kao što su Pistoletto, Kounellis, Burri, Fontana, Manzoni i Capogrossi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?