Na proslavi "Dana RS"

Irinej: RS je utemeljena na istini i pravdi Božjoj

Dan RS
Fena/Tanjug
09.01.2016.
u 11:54

Ova Republika je postavljena na onome što je vječno i neprolazno i to Gospod podupire svojim prstom, a tome se nikakva sila ne može oduprijeti, naveo je patrijah Irinej

Patrijarh srpski Irinej rekao je danas u Banjoj Luci da je Republika Srpska (RS) „utemeljena na istini i pravdi Božjoj“.

- Mnogi škrguću zubima na RS, ali uzalud je to, ako je Gospod blagoslovio narod i one koji su je stvarali. Ova Republika je postavljena na onome što je vječno i neprolazno i to Gospod podupire svojim prstom, a tome se nikakva sila ne može oduprijeti, naveo je patrijah Irinej, koji prisusvuje u Banjoj Luci „proslavi 9. siječnja, Dana RS, koja je organizirana iako je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan taj datum.

Nakon liturgije u Hramu krista spasitelja u Banjoj Luci, kojoj su, uz veliki broj vjernika, prisustvovali i predsjednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, te pojedini ministri u Vladi Srbije, među kojima i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar pravde Nikola Selaković, Irinej je pozvao na srpsko jedinstvo.

U povodu obilježavanja „Dana RS“ danas se očekuje dolazak u Banju Luku i srbijanskog premijera Aleksnadra Vučića, koji će nakon razgovora s Dodikom prisustvovati svečanoj akademiji.

Nakon akademije entitetski predsjednik organizira i prijem za dužnosnike koje će prisustvovati obilježavanju 9. siječnja kao praznika RS, u kojoj je danas neradni dan, javlja Fena.

Krajem studenog prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim "Dan RS", koji se obilježava 9. siječnja te odlučio da Narodna skupština RS treba u roku od šest mjeseci usuglasiti sporni član Zakona o praznicima RS s Ustavom BiH. 

Srpski dužnosnioci RS-a su potom u zajedničkoj izjavi naveli da će se 9. siječnja u tom bh. entitetu i dalje slaviti kao "Dan Republike".

U Banjoj Luci su danas pojačane mjere sigurnosti, posebno oko sjedišta institucija tog bh.entiteta, a primjetni su i pripadnici policije RS-a s dugim cijevima na mjestima gdje se organizira “proslava Dana RS”.

Povodom obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, danas će biti održani i svečana akademija, te svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?