DVA DESETLJEĆA BIH

Hrvatski referendum: Jeste li za ovakvu BiH?

referendum
VL FOTO
04.10.2011.
u 09:40

Bošnjaci i Srbi imaju svoje državice, RS i FBiH, a najmanji narod nakon 20 godina virtualnu BiH

Prije dvadeset godina kada su masovno izašli na referendum o raskidanju veza s Jugoslavijom pred BiH je, a napose pred Hrvatima, bilo mnogo dvojbi koje su se danas namnožile, zbog čega je i položaj ovoga naroda u daleko lošijem položaju. Prije dvadeset godina tadašnje vodstvo Hrvata u BiH tražilo je da referendumsko (livanjsko) pitanje glasi: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državnu zajednicu konstitutivnih i suverenih naroda hrvatskog, muslimanskog i srpskog u njihovim nacionalnim područjima (kantonima)?”.

Grijesi politike

Umjesto toga, s teškim posljedicama danas se vidi koliko su pogriješili što su tada poslušali Zagreb, kao i pri zaključenju Washingtonskog, odnosno Daytonskog sporazuma, da ovo pitanje glasi “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“. Pokazalo se to kao strateški fatalni promašaj, naročito nakon Daytona, a što se u zbilji posebno očituje danas. Napose nakon posljednje uspostave vlasti na djelu je sve ono što je suprotno ravnopravnim građanima i narodima. Naprosto - u Federaciji BiH danas su bošnjačke stranke odlučile koji će to podobni Hrvati sjediti u vlasti, dok pak u Republici Srpskoj, zahvaljujući ratnom etničkom čišćenju, ostao je reliquiae reliquiarum od Hrvata. De facto, danas je Bosna i Hercegovina samo virtualni okvir za stvarni svijet u odnosu na onu za koju su glasovali Hrvati u veljači 1992. godine. Federacija BiH je bošnjačka državica, a Republika Srpska srpski teritorij. 
U takvom odnosu snaga jedino se Hrvatima ‘isplati’ i oni se jedini bore za državu BiH dok pak bošnjačke stranke, SDP BiH i SDA, nastavljaju projekt stvaranja bošnjačke države u srcu Europe u kojoj im lažnom percepcijom multikulturalnosti sadašnji Hrvati u platformi služe kao privjesak.

Dayton 2

Kirurški precizno je o kroničnoj opasnosti od nestanka jednoga naroda svim svojim sugovornicima prenosio nedavno kardinal Vinko Puljić u Washingtonu i vapijućim glasom objašnjavao da je potrebna nova faza koja bi bila uvod u Dayton 2. Danas se, ponovno, dvadeset godina kasnije, Hrvatima nameće novo referendumsko pitanje: “Jeste li za BiH u kojoj će Hrvati imati svoja politička prava i institucionalno-teritorijalni okvir”. Takvo pitanje umnogome sliči Livanjskome iz 1992. godine, a dugoročno bi samo osnažilo državu BiH jer je bošnjačke i srpske političke elite u pravome smislu svaki dan miniraju.

Ključne riječi

Komentara 36

KI
kitikat
09:52 04.10.2011.

vi ste neprijatelji ove drzave,idite u Hrvatsku i uzivajte,

HE
hercegovac
10:02 04.10.2011.

Bez hrvata nema BiH, pa tko želi državu nek promisli što radi. Ovako je te BiH svakim danom sve manje ;)

KI
kitikat
10:23 04.10.2011.

Posavina bez hrvata sasvim dobro funkcionira

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?