ODGOVOR

Hrvatski narodni sabor

studenti
Braco Selimović
22.03.2011.
u 08:38

Predsjedništva i središnji odbori HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. poteze SDP-a ocijenili državnim udarom te jučer pozvali svoje dužnosnike i cijeli narod na neposluh protiv majorizacije

Središnja tijela HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. jučer su na odvojenim izvanrednim sjednicama u Mostaru zaključila da neće priznati odluke nedavno neustavno izabranih vlasti Federacije BiH optužujući SDP BiH Zlatka Lagumdžije da je izveo državni udar te su najavili sazivanje Hrvatskog narodnog sabora i uspostavu međužupanijskog vijeća koji će se suprotstaviti odlukama nelegalnih vlasti.

U priopćenju HDZ-a BiH nakon sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke pozvali su legitimne institucije vlasti od općine do razine BiH da ne priznaju protuustavno i nelegalno uspostavljenu vlast i da ne provode njihove nezakonite odluke.

Hrvatski narodni sabor

- Predsjedništvo HDZ-a BiH je podržalo inicijativu za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i inicijativu za uspostavu međužupanijskog i međuopćinskog vijeća s hrvatskom većinom, navodi se u u zaključcima koje je podržao i Središnji odbor HDZ-a BiH.

Iz HDZ-a 1990. su posljednje odluke SDP-a BiH ocijenili državnim udarom ističući da ih neće priznavati.

- Ta vlast neće biti priznata od hrvatskog naroda u BiH, a ne bi trebala biti priznata ni od koga kome je stalo do poštivanja Ustava, zakona, ravnopravnosti naroda i budućnosti Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve dužnosnike HDZ-a 1990. i apeliramo na sve ostale da ne sudjeluju u nezakonitim i neustavnim radnjama, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Potpora Zagreba

HDZ BiH je pri tome pozvao i bošnjačke stranke, intelektualce i ustanove da se ograde od neustavnih poteza SDP-a BiH i predsjednika Zlatka Lagumdžije.

- Svjesni da političko i institucionalno djelovanje SDP-a BiH dovodi u pitanje stabilnost i euroatlantske perspektive BiH, te nanosi ogromnu političku štetu svima, a prije svega bošnjačkom narodu u BiH, i svjesni da takva politika ne uživa podršku velike većine Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, pozivamo ih da se ograde od takvog djelovanja SDP-a i koncepta rušenja ustavnog poretka FBiH, navodi se u zaključcima HDZ-a BiH. Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednica središnjih tijela, Dragan Čović je rekao da dva HDZ-a imaju potporu predsjednika RH Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor jer će vući sve poteze sukladno Ustavu te da neće krenuti put uspostave Hrvatske samouprave. Dodao je da je SDP mogao sačekati završetak izbora izaslanika u županijama, no da su ipak odlučili prekršiti Ustav.

Ključne riječi

Komentara 4

KI
kitikat
13:56 22.03.2011.

deytonskim sporazumom se dalo srbima RS kao kompenzacija za knin stim da hrvati u hercegovini nemogu dobiti vlastiti entitet,tako da je sada ovo suplja prica,ili druga opcija je novi rat.

PA
park
21:31 22.03.2011.

A kako će se financirati ta tvorevina kako ono bi Herceg Fosna , pa neće se valjda ti silni ministri , savjetnici , sekretarice oslanjat na poreze par birtija i kioska po Livnu i Širokom , uzgred rečeno tamo see porezi najmanje i ubiru , glavne platiše su negdje drugdje ......

MO
mozel
22:02 22.03.2011.

Nema dogovora kako se vidi, SDP trazi da se postavi HZ.Herceg-bosna i stvar ce biti rjesena. Svak radi za sebe kako najbolje znade,pa tu nece biti mjesanja niti prozivanja,a konfederalno raditi sa onim koji to zele a koji ne neka budu samostalni.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?