Nogomet

Hrvatska liga samo u Beču - u finalu kupa Hajduk – Tomislavgrad

nogomet
vl
02.05.2012.
u 09:27

5. svibnja na bečkom Sidtstadt stadionu uz nogometni, predviđen folklorni program i bogata gastro ponuda

Nekad su, za vrijeme bivše države, pa i nakon stvaranja neovisne Hrvatske, diljem svijeta hrvatski radnici i drugi emigranti imali svoja nogometna prvenstva u inozemstvu. Brojni klubovi u Njemačkoj, Švedskoj, Austriji, Švicarskoj, te Australiji, Novom Zelandu, Čileu, SAD-u, Kanadi i drugim zemljama imali su naglašeni hrvatski predznak. Ima ih i danas, ali više djeluju pojedinačno ili su uključeni u razna natjecanja država u kojima djeluju. Jedina preostala liga hrvatskih nogometnih klubova igra se još samo u Beču. U ligi nastupa osam klubova (Slavonija, Posavina Baden, Ravne Brčko, Hajduk, Župa Zovik, Tomislavgrad, Hercegovina i Busovača). Novi prvak je Ravne Brčko. Igra se natjecanje za Kup:

 -Ostalo je još odigrati samo finale Kupa, u koje su se plasirali Hajduk i Tomislavgrad. Hajduk je u polufinalu u “šahovski” tvrdoj utakmici s tijesnih 1:0 svladao Busovaču, dok je Tomislavgrad iznenađujuće bio bolji od favorizirane Hercegovine (3:1). Držim kako je za pobjedu Tomislavgrada najzaslužniji trener Ante Križanac Besta, koji je “muorinjovski” razradio taktiku, kaže Stjepan Knezović Roša, godinama igrač i trener Hercegovine, te organizator sportskih i kulturnih priredbi Hrvata u Beču:

 -Finale se igra 5. svibnja u 19 sati na Admirinu Sidtstadt stadionu. Prije finala na programu su revijalni susreti veterana i mladih nogometaša, a nakon utakmice predviđen je nastup folklornih skupina Busovača, Posavina i Tomislavgrad. Organizacijski odbor na čelu s predsjednikom Lukom Kobašem brine se o bogatoj gastronomskoj ponudi, te za podjelu odličja i pokala pobjednicima. Tribine će sigurno biti dobro ispunjene, kao što su bile i na svim prethodnim utakmicama prvenstva i kupa, kaže Stjepan Knezović:

 -Hrvati u Beču dobro su organizirani i povezani. U glavnom gradu Austrije i okolici živi ih i radi preko 70.000. Na nedjeljnoj misi zna ih se okupiti oko 10.000. Imamo stalna druženja, zajedničke večeri, organiziramo folklorne i druge priredbe, humanitarne koncerte, promocije knjiga itd. Svi, od onih iz Bosne, Hecegovine, Posavine, Dalmacije, Istre, Like, Slavonije, Međimurja i drugih krajeva jedinstveno dišemo. (mkn)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije