PREGOVORI

Hrvatima ide obrazovanje u SBŽ

hdz sbž
VL FOTO
20.10.2011.
u 09:44

Nove ucjene SDP-a oko pozicija u vlasti u Srednjobosanskoj županiji

Čelništva dvaju HDZ-ova Županijskih odbora Središnje Bosne potvrdili su da neće biti popustiti od zahtjeva da Hrvatima u novoj Vladi pripadnu ministarstva obrazovanja unatoč tome što je tamošnji SDP ponovno pokušao izigrati dogovor postignut na višoj razini stranačkih predsjednika. 
“Mi od ministarstva obrazovanja nećemo odustati. Naime, smatramo da nema smisla govoriti o paritetu dviju županija Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske ukoliko ne budemo imali istu raspodjelu”, rekla je za Večernjak predsjednica Županijskog odbora HDZ-a 1990. Slavica Josipović.

Tihićev istup

Prema njezinim riječima, to se iščitava i u izjavi predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića koji je nakon sastanka u Mostaru istaknuo da u dvjema županijama mora postojati politički balans. Doznajemo naime kako je Tihić svojim sugovornicima upravo poručio da je posve razumiljivo da hrvatskoj strani pripadne ministarstvo obrazovanje za koje je zagrizao SDP jer je upravo suprotna situacija u županiji sa sjedištem u Mostaru. Ukoliko bi se pak pokušao promijeniti raspored prema sadašnjoj situaciji u Središnjoj Bosni, onda bi zasigurno bio doveden u pitanje i sporazum kojega su u Mostaru već postigle bošnjačke i hrvatske stranke SDP i SDA te HDZ BiH i HDZ 1990. Iako se međutim vjerovalo da je samo ovo ministarstvo ‘problematično’ za konačni dogovor, ispostavilo se kako unutar bošnjačkog kluba u ovoj županiji postoje i dodatni zahtjevi oko određenih nižih pozicija u vlasti poput ravnatelja agencija i službi koje su se tražile na uštrb hrvatskog političkog bloka.

Nema ucjena

Na takve ucjene hrvatski dvojac Lidija Bradara iz HDZ-a BiH i Slavica Josipović iz HDZ-a 1990. neće pristati smatrajući da je u ovoj situaciji hrvatska strana već dovedena u poziciju da u svakome slučaju biti nadglasana. Naime, čak i dogovor za središnju Bosnu ne donosi konačno rješenje svih nesporazuma. Hrvati će biti manjina u Vladi ali i u skupštini srednjobosanske županije bez ikakve mogućnosti da bitnije odlučuju ukoliko bošnjačke stranke odluče nastaviti projekt majorizacije kakav već odavno demonstriraju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?