PROSLAVA

Hrvati nakon 19 godina zajedno!

hzhb
VL FOTO
19.11.2010.
u 07:48

Posavina, sr. Bosna i Hercegovina bit će dio jedinice s hrvatskom većinom

Devetnaest godina od osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne hrvatske političke stranke su ponovno jedinstvene i ujedinjene u tome da se izbore za jednakopravnost Hrvata u BiH. Upravo onako kako je tada u tom ratnom vremenu HZ HB predstavljala jedino uporište Hrvata u BiH, sporazum koji su potpisali predstavnici dva HDZ-a - Dragan Čović i Božo Ljubić - danas, devetnaest godina poslije, predstavlja jedinu nadu u opstanak hrvatskoga naroda u BiH.

Dostojni prethodnika


“Budimo dostojni naših prethodnika prije devetnaest godina koji su pokazali hrabrost, dosljednost i zajedništvo utemeljivši HZ HB i izborimo se za hrvatsku ravnopravnost, jer je to zadaća ove generacije političara”, na svečanoj akademiji povodom 19. obljetnice od osnivanja HZBH poručio je Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990. Naglasio je da projekt HR HB nije poražen, jer on je unesen u Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum. “U početku rata to je bila uporišna točka za opstanak Bosne i Hercegovine i spašavanje naroda. Nažalost, sadašnji Ustav i teritorijalni ustroj su rezultat rata i presudnog utjecaja međunarodnog čimbenika”, navodi Ljubić. Naglasio je kako su danas svi svjesni da Hrvati nisu jednakopravni te da za ovu situaciju odgovornost snose svi oni koji su skrojili sadašnji ustroj. Zbog toga Ljubić smatra da će ustavne promijene podržati svi. “Neka mi netko odgovori na čemu temelji tvrdnje da federalni ustroj, u kojem će biti i federalna jedinica s hrvatskom većinom, znači podjelu BiH, a postojeći konfederalni s dva entiteta - nije podjela”, kazao je Ljubić. Ističe kako je najvažnija stvar građenje zajedništva. “Sporazum koji sam nedavno potpisao s kolegom Čovićem jest ta nova matrica koja nam je danas ponovno potrebna i uvjeren sam da ćemo na ovoj platformi postići svehrvatsko jedinstvo, odnosno zajedništvo u zastupanju vitalnih hrvatskih interesa”, poručio je Ljubić.

Da su ustavne promjene iznad svega, s govornice je poručio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. “Sporazumom potpisanim između predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića i mene su definirane ključne odrednice za budućnost Hrvata u BiH koje nitko, ja vas uvjeravam, više nikad neće moći zanijekati. Nema cijene koju danas nismo spremni platiti i nema političke stranke koja se može izdignuti iznad interesa Hrvata u ovom vremenu. Mi smo ovo vrijeme nazivali povijesnim, ne zbog izbora, nego zbog onog što će se tek dogoditi”, kazao je Čović. Svima koji u sporazumu vide samo raspodjelu funkcija između dviju stranaka, Čović je poručio da razgovora o foteljama nije bilo. “Spreman sam osobno platiti svaku cijenu da bi već iduće godine hrvatski narod osigurao apsolutnu jednakopravnost s druga dva naroda. Bit ću najsretniji čovjek ako 20. obljetnicu HZ HB proslavimo u drukčijem ustavnom uređenju”, kazao je Čović. Ističe kako je uvjeren da se put kojim su krenule hrvatske stranke može zaključiti do 30. lipnja iduće godine. “Međunarodne institucije će nas natjerati na izmjenu Ustava, ako ništa zbog presude suda u Strasbiurgu. I Posavina, i središnja bosna i Hercegovina bit će sastavni dio federalne jedinice s hrvatskom većinom”, poručio je Čović. Predsjednik Udruge veterana HVO-a HB Zvonimir Josip Kukić je kazao da je kroz HZ HB očuvana nacionalna samobitnost i obranjen narod na hrvatskim prostorima u BiH, što se, kazao je, ne smije zaboraviti.

Najvažniji datum


“Tako je nedvojbeno da je osnivanje HZ BH najvažniji datum Hrvata u BiH u nedavnoj povijesti. To nam treba biti poticaj i nadahnuće za skore političke korake u časnoj borbi za legitimna prava hrvatskog naroda. Po mom mišljenju, upravo bi sabor HB trebao donositi ključne odluke u svezi s položajem našeg naroda u BiH. Potporu Udruge dragovoljaca i veterana nikad neće imati lažni hrvatski patrioti i samozvani intelektualci koji idu po mišljenje u Zlatka Lagumdžije i njemu sličnih u Sarajevo te Hrvatima pričaju bajke u kojima nema mjesta za nacionalnu samobitnost. Ovakve priče mahom zbore visoki dužnosnici SDP-a koja je bošnjačka stranka. Žalosno je da se istupi nekih političara sastoje od blaćenja svog naroda i njegovih prava, što se oduvijek nazivalo izdajom. Apeliram još jedanput na izdajnike hrvatskih nacionalnih interesa u BiH, za koje narod nije glasovao, niti koga predstavljaju, da se jasno ispoštuje volja hrvatskog biračkog tijela.

Ključne riječi

Komentara 4

PA
park
08:26 19.11.2010.

Posavino ljuta rano moja ,a ovi opet u nju diraju bez imalo srama ,.... a sad Hercegovinu da je.............

MO
mozel
15:02 19.11.2010.

Nije se trebala iskljuciti HZ HB bas zato ako dodje kao sto je i doslo da se nepostuje identitet jednoga od tri ravnopravna naroda onda ima svako svoje.U ovom slucaju je ispravno da Hrvati biraju svoje zastupnike izmedju sebe a ne neko drugi da namece svoju politiku.

GR
Gradinar
07:48 20.11.2010.

Osnivanje HZHB, a kasnije i HRHB nije bila loša ideja. Ali, način na koji je osnovana je bio katastrofalan, ljudi koji su je vodili još gori, za što i današnja garnitura vodećih političara u HDZ- ovima snosi ogromnu odgovornost. Idejaa je propala radi loše realizacije. Danas govoriti kako ta ideja nije poražena je smiješno. Upravo je ta ideja založena za pozicije na vlasti tadašnjih političara, kako su oni padali pod pritiskom ogromnih, prije svega vojnih neuspjeha, tako je i ideja kompromitirana. Prvo, Boban je tada osnovao HRHB ne poštujući rezultate izbora ( jedinih koji su bili prije toga), u njenu zakonodavnu instituciju ( pralament) osobno je imenovao sve zastupnike, osobno je birao vladu, ministre ne poštujući osnovna načela legitimiteta. Taj princip vertikalno je postavio do najmanje lokalne uprave, bilo one koja je bila pogođena ratnim strahotama bilo one koja je bila van ratnih operacija. Uvjet imenovanja - poslušnost! Tako je nastala njegova, ne hrvatska republika, pa danas jaukati za prolivenim mlijhekom je opet traženje alibija pšred nesretnim narodom za vlastite neuspjehe. Mirovni sporazum sa Bošnjacima u biti je pokopao tu potencijalnu federalnu jedinicu, a jedini je razlog bio - gubila je rat sa Bošnjacima na svim područjima. Tada su Hrvati bili prinuđeni na taj mir, jer vojno nisu ni u čemu mogli osigurati svoje interese, ako isključimo da zapadna Hercegovina nije ni bila ugrožena. Mrtvaca ne treba buditi. Danas Hrvati TREBAJU svoju većinsku federalnu jedinicu, ali, nikako je ne bih pravio na evociranju HZHB ili HRHB, jer, nekadašnji neuspjeh nikada neće postati uspjeh, a izazvati će nepovjerenje i nepotrebni teret u očekivanim mučnim pregovorima oko toga, legitimnoga i legalnoga prava Hrvata u BiH. Pozivajući se na tu instituciju, današnji lideri, duboko kvalificirani njenim naslijeđem, zapravo samo traže povijesni alibi za ogroman neuspjeh iz toga vremena. plaćen strašnim žrtvama.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?