Schengen na granici

Hrvati iz BiH u EU će ulaziti bez bilo kakvih ograničenja

granica
Arhiva VL
01.12.2011.
u 10:12

Sukladno međunarodnoj suradnji Hrvatska će preko EU-a moći osigurati velik dio novca iz pristupnih sredstava upravo za BiH,

Hoće li Hrvati iz BiH, kad Hrvatska postane punopravna članica EU-a, u susjednu državu moći ulaziti bez graničnih barijera, pitanje je koje su ovih predizbornih dana zakotrljali politički dužnosnici i mediji u RH. Na nedavni Večernjakov upit hoće li za bh. Hrvate vrijediti schengenski režim na granici između BiH i RH, iz

Ista prava kao i u EU

Ministarstva vanjskih poslova stigao je precizan odgovor u kojem stoji “da će se primjenjivati jednak režim pri prelasku granice na sve osobe koje imaju hrvatsko državljanstvo i valjanu hrvatsku putnu ispravu”. Samim ulaskom u EU, Hrvatska će početi primjenjivati tek dio schengenske pravne stečevine, ali neće istodobno ući i u schengenski prostor, već će ukidanje granica između Hrvatske i starih država članica ovisiti o kasnijoj odluci Vijeća EU-a. Kako bi demantirali stalne medijske i političke špekulacije o pravima Hrvata iz BiH koji imaju dokumente RH, iz ove institucije stiglo je opširno pojašnjenje u kojem stoji kako je odnos između nacionalnog državljanstva i državljanstva EU-a definiran Ugovorom o funkcioniranju EU-a, koji propisuje da je „svaka osoba koja ima državljanstvo države članice - i državljanin EU-a. Državljanstvo EU-a ne zamjenjuje nacionalno državljanstvo, već ga samo dopunjuje.

Slobodno zapošljavanje

Ugovorom iz Maastrichta “državljanstvo pojedinca uređuje isključivo nacionalni propis države članice”. To načelo vrijedi i u situaciji kada pojedinac ima dvostruko državljanstvo bilo države članice, ili države nečlanice, što je i potvrđeno praksom suda EU-a. U hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu, pojašnjavaju u Ministarstvu vanjskih poslova RH, stjecanje i prestanak hrvatskoga državljanstva uređeni su Zakonom o hrvatskom državljanstvu. Državljanin RH koji ima i strano državljanstvo, pred tijelima državne vlasti RH smatra se isključivo hrvatskim državljaninom. Po tom će se Hrvati iz BiH koji će posjeduju  hrvatsku (EU) putovnicu  smatrati državljanima EU-a i uživati ista prava kao i hrvatski državljani iz RH, uključujući prava koja se odnose na zapošljavanje i slobodu kretanja bez graničnih kontrola.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
Startrack
23:19 01.12.2011.

Samo molim vas ne dajite pasose muslimanima. Jedan da se raznese sa hrvatskim pasosem sve ce se sasut na bosanske Hrvate.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?