Analiza

HDZ BiH ima više vijećnika nego sve druge hrvatske stranke

Ljubuški
12.10.2012.
u 09:27

Najveći broj vijećnika dva HDZ-a su na nedjeljnim izborima osvojila u općinama Središnje Bosne, u Hercegovačko-neretvanskoj i zapadnoHercegovačkoj županiji

Sve se glasnije vode rasprave pa i pravi stranački rat koje su stranke pobjednici izbora, one koje su osvojile više načelničkih pozicija ili pak one s najvećim udjelom u općinskim vijećima. Između srpskih i bošnjačkih stranaka prava je utrka u dokazivanju koje je dio u vlasti važniji. Istodobno kod hrvatskih su stranaka odnosi između udjela s načelničkim pozicijama gotovo identični s pokazateljima vezanim uz sastav općinskih vijeća. Tako HDZ BiH koja ima trinaest načelničkih pozicija, te jednu u koaliciji, a HDZ 1990. tri čiste načelničke i jednu koalicijsku poziciju imaju gotovo jednak odnos snaga i u vijećima. Na nedjeljnim izborima, s tim da se broj vijećničkih mjesta može mijenjati s obzirom na eventualno pristigle glasove poštom HDZ BiH je osvojio 214 vijećničkih mjesta na prostoru općina u Federaciji BiH, što je dvostruko više nego sve ostale hrvatske stranke, neovisne liste i kandidati.

HNŽ i SBŽ

Po sadašnjim rezultatima, druga je stranka HDZ 1990. koji ima 70-ak vijećničkih mandata. HSP BiH će, kako sada stvari stoje, biti treća hrvatska stranka s a četrdesetjednim vijećnikom. Daleko ispod njih su Hrvatska kršćanska demokratska unija s deset vijećničkih mandata, a sve ostale stranke HSS-NHI, HSS, HSS Stjepan Radić te HSP HB, HČSP, HPB, HSP dr. Ante Starčević, neovisna lista SOS iz Širokog Brijega te neovisni kandidat Jakov Perković imaju desetak vijećničkih mjesta u općinskim vijećima. Ovim brojkama treba pridodati i podatke koalicijskih nastupa, kao što su zajednički nastup hrvatskih stranaka u Jablanici i općinama središnje Bosne. Gledajući pojedinačne općine, odnosno županije HDZ BiH je dobio najviše pojedinačnih mandata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje su uvjerljivo slavili za sastave općinskih vijeća te uz iznimku Rame i Ravnog i za načelnike u većinskim hrvatskim općinama. Tu su osvojili 61 vijećnički mandat.

Tri stranke

Slijedi Središnja Bosna u kojoj je stariji HDZ dobio 59 vijećničkih mjesta, ali razmjerno tome broju drastično manji broj načelničkih pozicija, samo jednu. Slijedi Hercegbosanska županija. U svim županijama, pak i veći broj županija ‘pokriva’ HDZ 1990. koji je uspio osvojiti jedini mandat od hrvatskih stranaka u Unsko-sanskoj županiji. Ova stranka ima najbolje rezultate u središnjoj Bosni a zatim u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, dok se smanjio utjecaj u Zapadnohercegovačkoj županiji. Jedina od stranaka koja ima razmjerno raširen utjecaj u Federaciji BiH je HSP BiH. U odnosu na ranije rezultate ova stranka je popravila svoj rejting, no nije blizu dva HDZ-a za koje je glasovala dominantna većina hrvatskih birača. Manja razlika između broja izabranih vijećnika dva HDZ-a je u Posavini, odnosno Zeničko-dobojskoj i Hercegbosanskoj županiji. Manje stranke poput HKDU-a napravile su najbolji rezultat u Čitluku gdje su imale i svoga kandidata za načelnika, dok su ostale stranke uglavnom samo ‘bljesnule’ i postale stranke pojedinaca u malom broju sredina, upravo kao i neovisna liste SOS iz Širokog Brijega.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?